El talp Eudald
Espiant els humans amb humor didàctic
Amb l'objectiu de fer adonar dels diferents comportaments humans en relació amb els principals projectes ètics contemporanis, l'editorial Cruïlla i la Fundació per la Pau obren la col·lecció La pipa de la Pau, de la qual són autors l'escriptora Maite Carranza i l'il·lustrador Lluís Filella. La col·lecció s'inicia amb quatre títols: El talp Eudald i els Caps de Carbassa, El talp Eudald i en Serafí Pocapela, El talp Eudald i la Caterina Xandallgroc i el talp Eudald i en Pere Nodisparo.
Amb registres humorístics i una expressió planera esquitxada d'algun estirabot, Maite Carranza dóna veu al vell talp Eudald perquè expliqui uns records de la seva convivència amb els humans adreçant-se no al lector —que passa a ser l'implicat absent número 1— sinó als petits nebots del narrador.
En realitat el talp Eudald és un excel·lent pedagog. Amb una proposta didàctica ajustada al nivell cognitiu de l'auditori transmet allò que cal saber dels humans comparant-los amb formes de vida que els oïdors petits coneixen.
De fet, a mesura que el talp contista desenvolupa l'opció deductiva plantejant d'entrada els conceptes més generals, per anar avançant cap als particulars, es posa de manifest la impossible comprensió de la societat humana per part dels talpons, perquè els parla d'un món del qual no tenen la mínima referència, però els lectors sí, i aleshores és quan l'estructura dels continguts pren significat lògic i, en arribar descodificats al lector de manera ben diferent de com arriben als talps, donen categoria a la singular mirada externa.
Per la seva banda, Lluís Filella acull l'essència de la proposta escrita i hi aporta un to serè i picardiós. Defineix amb el seu personal llenguatge uns animals personificats i uns humans distorsionats al mínim, immersos en una atmosfera poblada d'elements lírics.
(Andreu Sotorra: Avui, 1993)
* * *
El talp Eudald i els caps de carbassa
Llibre dividit en cinc capítols numerats, amb il·lustracions a l'aquarel·la molt aconseguides que enriqueixen l'humor del text.
El talp Eudald, intel·ligent i aventurer, explica als seus nebots tafaners l'aventura que va viure al País dels Caps de Carbassa. Els humans "caps de carbassa" tenen costums ben estranys als ulls dels talpets, cosa que els fa riure d'allò més. Els humans no tenen pèl i estan carregats de defectes: són una mica sords perquè no senten les petjades del llop; l'olfacte amb prou feines saben el que és de tan poc com l'utilitzen; i la vista la deuen tenir fatal perquè han inventat una aparells que es posen davant dels seus ulls per veure-s'hi millor. Els talpets no acaben d'entendre com és que tot i així són els amos del món; ja que gràcies als caps de carbassa i a les seves mans —els explica l'Eudald—, amb el cap pensen, però pensen massa i amb les mans agafen coses i en fan d'altres. Amb aquest llenguatge ple d'humor, l'autora fa tota una crítica de la nostra societat.
"El talp Eudald i els caps de carbassa" és el primer títol de la col·lecció "La pipa de la pau" de la qual s'han editat ja quatre títols, tots de la mateixa autora i il·lustrador. Amb aquesta col·lecció, l'editorial pretén fer reflexionar els nens i nenes sobre temes com ara els diners, la competitivitat, la guerra... i aportar la seva col·laboració a l'educació per a la pau.
A l'inici de cada un dels llibres se'ns parla de Bernard Benson i el seu treball per la pau. Benson dirigeix una carta als lectors en forma de conte mitjançant la qual expressa el desig d'un esforç personal per ser millors cada dia i aconseguir entre tots un món més perfecte. Al final dels llibres hi ha una guia de treball.
L'originalitat i la frescor del primer llibre de la col·lecció, que tant ens ha agradat, no es manté en els següents i temem que serà difícil escriure bé sobre el mateix tema si s'allarga massa la col·lecció.
(Tria'93/Abacus (Barcelona), juny 1993)
* * *
El talp Eudald i la Caterina Xandall
Quan un personatge literari no en té prou de sortir en un llibre, coacciona l'autor i i l'indueix a posar-s'hi altra vegada. I més quan és un talp tossut com aquest que ha inventat Maite Carranza que ja ha protagonitzat quatre contes. Hem triat el tercer, que comença quan el talp s'ha guarnit amb el xandall groc de la Caterina i no pot alliberar-se'n si no és amb l'ajut dels nebots entremaliats, que el destrossen perquè se'n desempallegui. En premi del favor, l'oncle Eudald els explicava com va fer-se amic de la Caterina Xandellgroc, amb tots els detalls entorn dels humans que els nebodets no deixen de preguntar-li. Les il·lustracions d'aquest divertit llibret són molt agudes i expressives, tant quan l'il·lustrador, Lluís Filella, perfila els humans «caps de carbassa» com quan presenta els talps petits i el gros oncle Eudald. Caldrà llegir els altres episodis, com el primer, que presenta El talps Eudald i els Caps de Carbassa, el segon en què apareix En Serafí Pocapela, i el quart, amb En Pere Nodisparo, sempre amb l'Eudald.
(Serra d'Or (Barcelona), juliol-agost 1993)
* * *
El topo Timoeteo y los Cabezas de Melón
Ediciones SM ha decidido publicar en castellano todos los títulos de esta colección de Cruïlla, protagonizada por un entrañable personaje, el topo Timoteo (Eudald, en catalán) que, en su juventud, conoció a los humanos. Ahora, les cuenta cosas sobre esos seres que dominan la Tierra —Cabezas de Melón— a sus pequeños sobrinos, que se ríen o se horrorizan, según los momentos, con lo que los hombres hacen y deshacen.
Maite Carranza ideó este personaje, que presenta y analiza nuestra sociedad desde fuera y la compara con la de los topos, mucho más sencilla. Estos cuentos, llenos de humor e ingenio, apuntan temas de reflexión crítica sobre nuestros hábitos y costumbres, apoyados por los dibujos y simpáticos, caricaturescos, de Lluís Filella.
(CLIJ (Barcelona), juny 1995)