Notícies
- S’obre la convocatòria del XXV Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor o escriptora de la literatura catalana.
- L'any 2021 l'AELC va engegar el programa de consultoria per a traduccions literàries del català a altres llengües amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull. Es tracta d'un sistema que permet l'intercanvi entre parelles de traductors del català i al català amb l'objectiu de contribuir a la millora qualitativa de les traduccions a altres llengües.
- Més de 9.000 escriptors i traductors de tot l’Estat han participat en una enquesta sobre Intel·ligència Artificial promoguda per les entitats d’autors que formen part de la junta directiva de CEDRO. El col·lectiu considera imprescindible poder autoritzar l’ús de les seves obres per a l’entrenament de models de IAG.
- Cada mes l'Associació recull en una llista els autors que han rebut algun premi literari. Aquests són els socis guardonats durant el mes de desembre de 2024. Enhorabona a tothom :)
- L'Associació facilita una llista actualitzada setmanalment amb els premis vigents ordenats per data de termini de presentació dels originals.
- La Fundació Finestres convoca tres ajuts per a projectes de no ficció en català. Cada beca serà de 25.000 euros, amb el propòsit que els autors seleccionats puguin treballar en el seu estudi durant un any.
- L'Associació promou diàlegs entre els autors que participen en el programa Lletres Compartides, un espai d'intercanvi literari que implica bona part dels territoris de parla catalana. En aquest cas, amb els poetes Carles Dachs i Cecília Navarro.
- L'AELC tanca l'any amb prop de 1900 associats i amb 92 activitats celebrades durant el 2024. L'Associació també ha editat nou publicacions, ha enregistrat nou episodis per al pòdcast "Parlem de literatura?" i ha promogut quatre diàlegs entre els autors de Lletres Compartides. A més a més, ha atès 445 consultes de tipus fiscal i jurídic.
- L'AELC vol mostrar la seva profunda preocupació davant la decisió del Ministeri d'Educació espanyol i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya de prescindir de la Literatura Catalana com a matèria de modalitat a segon de batxillerat i relegar-la a matèria optativa de primer.
- L'AELC s'encarrega de la confecció de pàgines web d'autors de la literatura catalana. Aquest segon semestre, s'han estrenat vuit noves pàgines.