Biografia
M. Magdalena Gelabert i Miró (Manacor, 1964). Assagista i poeta.
Es llicencia en Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears. Realitza el màster universitari en Llengua i Literatura Catalanes: oralitat i escriptura (2010) i es doctora cum laude en Llengua i Literatura Catalanes per la UIB (2017) amb la tesi doctoral La figura de la dona a l'Aplec de Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover. El 2015 obté el Premi Santander-UIB als millors estudiants de doctorat de la UIB.
Des de l'any 2004 i fins al 2017, és la directora gerent de la Institució Pública Antoni M. Alcover. Des del 2008, forma part del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), de la UIB, i és membre de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, a través del Grup d'Estudis Etnopoètics, membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i membre del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca.
L'any 2008 és guardonada amb el Reconeixement de Mèrits de l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor i, el 2017, rep el Premi Aina Moll que atorga l'Obra Cultural Balear. Pel mes de maig de l'any 2018 li concedeixen el Premi Ciutat de Manacor d'Assaig Antoni M. Alcover, publicat amb el títol La dona a les Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover (2018) i, pel desembre del mateix any, obté el Premi Mallorca d'Assaig amb l'obra Antoni M. Alcover i les dones (2019). L'any 2019 li concedeixen l'A d'Or de l'Associació Cultural S'Agrícola de Manacor per la seva tasca continuada en favor de la cultura.
L'any 2002 publica Breu història de la llengua catalana i, el mateix any, és guardonada, juntament amb el seu germà Joan, amb la Beca Antoni M. Alcover d'Estudi de la Llengua, gràcies a la qual sorgeix la publicació Societat, llengua i comunicació a Manacor: el paper dels joves (2003). També és autora de l'Estudi del Sermó de la Conquista de Mallorca d'Antoni M. Alcover (2008) i publica l'edició crítica de la Vetlada de Glosadors, d'Antoni M. Alcover (2009) i de l'única novel·la d'Alcover, N'Arnau (2011).
Com a poeta, és autora de les obres Dona sàpiens (2012) i Essència de mare (2017), que inclou les partitures de la música original de la compositora Bàrbara Duran i un poema musicat pel compositor Antoni Parera Fons i cantat per Maria del Mar Bonet, així com les il·lustracions de Miquel Caldentey. Els seus dos darrers llibres de poemes, A la ciutat (2019) i Quaranta cobles a la saviesa (2020), estan acompanyats per les il·lustracions de M. Magdalena Tugores. La seva obra ha estat inclosa en diverses antologies poètiques com, per exemple, Mosaic de lletres. Recull de contes i poemes (2009), Versos per la llengua. Noranta-tres veus poètiques de Mallorca (2014) o Amb accent a la neutra. Antologia de dones poetes a Mallorca (2014).
En el camp de la investigació, és especialista en la figura d'Antoni M. Alcover i de les seves rondalles, la qual cosa fa que pronunciï sovint conferències relacionades amb aquesta temàtica. Són nombroses les publicacions que s'hi vinculen, com per exemple: "La participació de la dona en la cultura popular: consideracions generals" (2019), dins IV Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears; "Les dones i les coves a les rondalles d'Antoni M. Alcover" (2019), dins Paisatge i conflicte social: coves, refugis i trinxeres (B. Duran, M. M. Gelabert i C. Valriu, ed.); "Algunes reflexions sobre els informants d'Antoni M. Alcover" (2018) dins Vigència, transmissió i transformació de les tradicions orals (M. M. Gelabert, ed.); "La Institució Pública Antoni M. Alcover i la difusió de les rondalles a través de la televisió i la ràdio" (2017) dins Etnopoètica, terminologia i mitjans de comunicació (Anna i M. Jesús Francès, ed.), o "El tractament de la dona com a pensadora en l'Aplec de rondaies mallorquines d'Antoni M. Alcover" (2017), dins Estudis de Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature, 6.
Participa activament en la difusió de la llengua i la cultura catalanes presentant comunicacions, moderant taules rodones, pronunciant conferències, pregons i lliçons inaugurals i col·laborant en diversos mitjans de comunicació, especialment a la ràdio i la televisió: assumeix la secció de literatura del programa Diumenge, diumenge d'IB2 Ràdio, dirigit per Bartomeu Beltran (de 2005 a 2007) i dirigeix i presenta el programa Venim de rondalles, de Ràdio Popular de Mallorca (2014). També publica treballs d'investigació en revistes especialitzades i és col·laboradora habitual del Col·lectiu de Dones de Llevant i coautora, juntament amb Bàrbara Duran i Antònia Matamalas, d'El Col·lectiu de Dones de Llevant. 10 anys de feminisme actiu (2019).
Ha exercit com a professora d'educació secundària a l'IES Josep M. Quadrado, de Ciutadella de Menorca, i a l'IES Mossèn Alcover, de Manacor. També treballà com a assessora de formació permanent del professorat al Centre del Professorat i de Recursos de Manacor.
Del 2007 al 2008 va ser vocal per a les Illes de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual n'és membre.