Autors i Autores

Manel Figuera

Coberta del llibre La treva de Talltendre.

Fragments del pròleg de La treva de Talltendre

"Els ancians afirmen que, si bé els valents són tots morts, dels covards no se n'ha escrit mai res. Així, doncs, hom prefereix la gosadia de "morir", i morir dolçament bo i llegint, tot admetent d'antuvi que em trobo sacsejat per tots els vents possibles. Vents que brollen amb la força habitual de la ploma coneguda, o de l'ordinador, d'un dels grans i actuals lletraferits del Pirineu: en Manel Figuera i Abadal, que, a més de ser un poeta excel·lent per mèrits propis, és capaç de convertir en poesia el mateix aire que respira, i més encara, la seva prosa fina i acurada.

[...]

Els personatges [...] tenen la grandesa d'explicar llurs vivències tal i com ells les han viscudes o les viuen, i llurs "limitacions només els permeten pinzellar-les en funció de com van glatir-les". Els seus personatges tenen la rudesa pròpia dels cavallers de la guerra. Però quan suren llurs sentiments íntims, la simple enyorança esdevé llàgrimes, i un amor a primer cop d'ull trasbalsa el més fornit. La mà d'en Manel, però, abasta sempre que vol la justa i perfecta química poètica per mesclar la dura prosa dels fets amb la crua existència dels personatges, amb la vivència singular dels conceptes, amb els colors dels indrets i amb la dolça poesia dels espais.

[...]

L'autor estima la terra. No ho pot negar. Quan parla dels seus ceretans, perquè en Manel viu a Bellver de Cerdanya, sigui quin sigui el seu discurs, de vegades prou cru, els seus ulls —en aquest cas les seves paraules— destil·len admiració i il·lusió arreu. No podria ser d'una altra manera.

[...]

La narrativa fluïda, el joc deliciós dels seus temps (passat-present, present-futur, futur), l'extens vocabulari d'en Manel, molt sovint desenterrant sublims modismes locals, és com una immensa paleta de pintor destre que tothora sap matisar tots els colors possibles. Pàgina a pàgina, l'autor ens va conduint, amb consciència laberíntica, a allò que ell desitja comunicar. Un aconseguit corol·lari de detalls, sovint minúsculs i subliminals, ajuden a sentir-nos un xic protagonistes de la seva història. Ens agafa la mà i ens transporta al "seu espai de temps" que, si bé hom l'havia imaginat alguna vegada, potser no n'havia vist mai els colors. I més important encara: ens hi fa sentir a pler i ens hi enganxem."

(Ramon Guitó i Pons. Fragments del pròleg de La treva de Talltendre. Tremp: Garsineu Edicions, 1999)