Autors i Autores

Sebastià Estradé
1923-2016

Entrevistes

Any i lloc de naixença.
—Sallent (Bages), el 1923.

Quins llibres de ciència-ficció heu publicat?
—El primer va ser un llibre de contes, Una guerra civil, editat per Selecta l'any 1963, on hi havia diverses narracions de ciència-ficció. Deixant de banda historietes publicades a "Cavall Fort", els llibres Més enllà no hi ha fronteres i Més enllà del misteri. Els títols més recents són A l'espai no hi volem guerra (Casals) i Quan tornis, porta una mica de pluja (Castellnou). En castellà he publicat una dotzena de títols.

Quina és la vostra definició de ciència-ficció?
—És un intent de preveure allò que científicament és possible i que, per estar a l'abast de la imaginació de les persones, tard o d'hora arriba a ser realitat. A mi m'agrada la definició d'Anticipació Científica.

Dins quina línia de la ciència-ficció us inclouríeu?
—En la dels escriptors vinculats a l'espècie humana i que desitgen per a ella un món millor.

Quins llibres de ciència-ficció catalana us han agradat especialment?
—Per afinitat, crec esplèndids els llibres de Joaquim Carbó, que incideixen en la matèria. I, específicament, Pere Calders en Gaeli i l'home Déu, i Sebastià Sorribas, en Els astronautes del Mussol. I gairebé tots els companys esmentats per Antoni Munné-Jordà en el llibre Futurs imperfectes. Si fossin anglosaxons, haurien vist les seves novel·les magnificades i passades al cinema.

Els tres films de ciència-ficció que us hagin agradat més.
Una mujer en la luna, amb guió d'Hermann Oberth; ET i 2001.

Quins temes explotats per la ciència-ficció us interessen més?
—Aquells que fan prendre consciència als responsables de la política mundial que si continuen essent com són, mals polítics, tots sense excepció, el planeta s'extingirà molt abans que ho faci l'energia del sol. [...]

Quin invent de ciència-ficció us ha cridat més l'atenció?
—El que permet veure el passat de la història humana. Entre ells, la màquina del temps, el meu retrocrònol o el cronomòbil de Pere Verdaguer.

(S.S.: Butlletí de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, núm. 6, 1999, p. 11)