Autors i Autores

Teresa Juvé

Pòrtic

Teresa Juvé (Madrid, 1921). Escriptora i pedagoga.

Estudia a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat, a Barcelona. En acabar la Guerra Civil espanyola, s'exilia a França, on estudia Filologia i Literatura Comparada, dona classes de llengua espanyola i prepara la tesi sobre el poeta occità Pèire Godolin. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial, es compromet amb la resistència francesa fent d'agent d'enllaç. A causa d'aquesta activitat, està a punt de ser capturada, en dues ocasions, pels soldats alemanys i per la Gestapo. L'estiu del 1948 coneix, a Cotlliure, el dirigent socialista Josep Pallach, amb qui es casa el mes d'octubre d'aquell mateix any. Viuen a París, on, l'any 1949, neix la seva filla Antònia. Posteriorment, es traslladen a Montgeron i tots dos imparteixen classes al Lycée Mixte Expérimental. L'any 1970 retornen a Catalunya i tant l'autora com el seu marit fan classes a la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l'àmbit literari, l'any 1963 queda finalista del premi Nadal per la seva primera novel·la, en castellà, La charca en la ciudad, crònica novel·lada de l'exili dels vençuts de la guerra. Aquesta obra roman inèdita fins que, anys més tard, se'n publica la versió catalana amb el títol L’aiguamort a la ciutat (2005). És autora la sèrie de novel·les protagonitzades pel portantveus del rei, Jaume Plagumà i pel seu col·laborador, el jutge Joanola. Ambientades a la Catalunya de finals del segle XVI, aquestes obres combinen els gèneres històrics i detectivesc. Títols com El portantveus s'ha equivocat (1997), Juguesca mortal (2002), La trampa (2014), L'arbre trencat (2019) i El degollador de Vallvidrera (2021) formen part d'aquest conjunt. També és autora del llibre autobiogràfic Tu ets jo. Flaixos per al meu blog (2015), en què, amb un mestratge i lucidesa excepcionals, relata les seves intenses vivències.

L'any 2010 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i, el 2018, el Premi Memorial Francesc Macià. L'any 2021, la Generalitat de Catalunya commemora el centenari del seu naixement.

És presidenta d'honor de la Fundació Pallach i sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu familiar Teresa Juvé – Fundació Pallach.