Entrevistes
Francesc de B. Moll (Xesc Moll) és el darrer responsable de l'Editorial Moll, empresa cultural de les Illes Balears amb vuitanta anys d'història. Ahir al matí, en sortint de la primera reunió amb l'administrador concursal, que havia anat a l'editorial per encarrilar el procés de liquidació, atenia VilaWeb per telèfon. El notem cansat, amb poques ganes de dir res, però ja d'entrada parla d'aquesta figura, posada pel jutge, amb respecte: "Mirarà com es pot fer de la millor manera possible, el tancament, hi ha voluntat de col·laboració. I per part meva, faig tots els esforços possibles per trobar un grup de gent de la societat civil que tingui els recursos per a continuar la tasca que Moll ha fet aquests vuitanta anys. Jo ja no hi seré, però vull que Moll continuï funcionant, amb nous accionistes però amb el mateix esperit, que això és més important."
—Quines gestions heu fet? Quina mena de persones cerqueu?
—Gent del poble, diguem, que tingui diners i cregui en la cultura i en el projecte. Jo ja no en formaré part, han de ser uns altres, i diria que com més nombrosos siguin, millor.
—I aquest col·lectiu que vulgui assumir el projecte, quina forma jurídica hauria de prendre? Associació, fundació, cooperativa…?
—Hauria de crear una nova empresa, jo diria, una societat. La societat actual desapareixerà i hauria de continuar una altra societat.
—I de quants diners hauria de disposar, aquesta societat?
—Depèn bastant de com es faci la liquidació. Però el fet important és mantenir un fons suficient que permeti a la nova empresa de generar una activitat normal, que sigui rendible. Perquè si no tens una reserva de diners no pots fer res, ni tan sols reeditar els llibres que funcionen. Es necessitarà una injecció important de diners, però m'estim més no dir xifres concretes.
—Els responsables de l'editorial Moll us heu negat durant vuitanta anys a destruir cap dels llibres guardats al magatzem. Quin fons editorial calculeu que té Moll avui?
—Uns vuit-cents mil volums.
—La vostra proposta és que una societat nova, amb un accionariat extens, pugui adquirir bona part del fons per seguir la tasca que fins ara ha fet Moll?
—És la possibilitat més desitjable, sí. Perquè, si no fos així, l'alternativa seria la desaparició.
—Aquesta opció és viable? Teniu un termini fixat per a intentar aquesta via?
—Jo estic esperançat. Ens donem de marge fins al 9 de gener per aconseguir aquesta nova empresa, on pugui cabre tothom qui en tingui ganes.
—Algun nom que ja s'hagi compromès?
—Encara no.
—Dèieu fa pocs dies al Diari de Balears que pensàveu en la possibilitat de fer unes jornades de portes obertes per vendre els llibres de Moll amb bones ofertes.
—Sí, ho farem aquest novembre. Hem de mirar la millor manera, la forma més operativa, pensant de no perjudicar les llibreries, és clar. Obrir el magatzem durant quinze dies, fent molt bones ofertes, i amb aquestes vendes aconseguir una mica de liquiditat per afrontar obligacions que tenim, com ara les nòmines.
—Es poden comprar els llibres de Moll a través de la vostra web, encara?
—Oi tant!
(Montserrat Serra: "Francesc de B. Moll: «He de trobar gent que vulgui fer una nova editorial Moll, abans del 9 de gener»", VilaWeb, 12 de novembre del 2014)