Joan Panyella Renom (1918-1998). El "Pany" que va emigrar
Passada la guerra vingueren les penúries per a la família Panyella, perquè els negocis del pare foren confiscats. El Joan anà desenvolupant les seves dots artístiques innates per ajudar a tirar endavant la família. D’aquesta forma acabà treballant per la companyia "Los Vieneses", fundada per l’austríac Artur Kaps, que l’any 1942 aterrà al Paral·lel de Barcelona per oferir els seus espectacles de varietats. El Joan col·laborava amb els espectaculars decorats mentre que un grup d’ajudants confeccionaven els vestits de l’equip de ball dels números de revista i opereta típics d’aquella època. "Los Vieneses" estaven composats pels austríacs Franz Joham, còmic, Herta Frankel, marionetista, i l’italià Gustavo Re. Tingueren un ressò mediàtic molt gran al país, arribant al zenit anys després amb l’aparició de la televisió.
Però de cop i volta, un dia el Joan estava amb uns amics al port acomiadant un company que se n’anava en vaixell a fer les amèriques. Aquest, els llançà un paquet de tabac que contenia un passi per fer aquell viatge. Els que estaven a terra s’ho rifaren i li tocà al Joan, que no va dubtar en enfilar-se a l’embarcació, sense avisar a la seva família. L’anhel de trobar unes oportunitats econòmiques millors, que la dura postguerra no li podien pas oferir, degué de ser la seva motivació principal. Més tard, els amics del Joan informaren d’aquell fet a la seva desesperada família, just quan el vaixell ja havia salpat de les Canàries, per evitar que el Joan fos retornat a la força.
(Fragment de l’article «Joan Panyella Renom (1918-1998). El "Pany" que va emigrar», publicat a la revista digital El Muntanyenc, del Club Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès, 2016).