Autors i Autores

Noemi Bagés

Noemi Bagés entrevistada a Tarragona Ràdio el Sant Jordi de 2006.
Noemi Bagés durant la presentació d'I la mort em parlava, amb l'escriptora Marina Artiga i el guitarrista Toti Soler, entre altres.
Noemi Bagés entrevistada a Tarragona Ràdio el Sant Jordi de 2010.
L'autora amb Jordi Ginebra durant la presentació de Rere el mur, a la URV.
L'autora en una visita del programa «Autors a les aules».

Biografia


Noemi Bagés Fortacín, nascuda a Frankfurt el 1974, va instal·lar-se a Tarragona amb dos anys, quan la seva família va tornar a Catalunya. L'interès per la literatura que havia mostrat des de ben petita va cristal·litzar en decidir estudiar Filologia catalana i el Màster en estudis superiors de Llengua i Literatura Catalanes, a la Universitat Rovira i Virgili.


L'any 1997, el mateix en què va llicenciar-se, va començar a impartir classes de llengua i literatura. Des d'aleshores, aquesta és la seva professió, que compagina, des del 2004, amb la creació literària. Tot i que la majoria de les seves obres són dirigides a lectors i lectores de totes les edats, les escriu pensant en els estudiants de secundària, que són les persones amb qui comparteix temps, objectius i projectes un gran nombre d'hores al dia. Per això, diu, escriu "no sobre l'adolescència, sinó sobre què poden voler llegir els joves. I ja són just a la línia que els separa de l'edat adulta. Aconseguir que algú que no llegeix per plaer devori una novel·la és un gran repte".


A més de dedicar-se a la docència i a la creació literària, visita centres educatius per conèixer els nois i noies que han llegit algun dels seus llibres i posar en comú impressions i el procés d'escriptura, mitjançant el programa «Autors a les aules», de la Institució de les Lletres Catalanes.


Va iniciar-se en el món de la literatura amb la publicació de Perdoni, a quin segle diu que som? (2004), a la qual van seguir I la mort em parlava (2006), Rere el mur (2009) i No tot està perdut (2014). En volums col·lectius, ha publicat narrativa curta: "Septifòbia" i "El rellotge de paret", aquest darrer a l'antologia d'escriptors dels Països Catalans posteriors a 1972.


Des del 2006, juntament amb Núria Ivern, crea material didàctic sobre literatura universal per al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, destinat a alumnat de secundària. Els autors sobre els quals tracten les guies didàctiques són H. G. Wells, R. L. Stevenson, Mark Twain, Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens, Lewis Carroll, Oscar Wilde i Roal Dahl.


El 2006 va participar en l'activitat literària «Lletres a taula», organitzada per l'Ajuntament de Tarragona, en coordinació amb restaurants de la ciutat, en l'elaboració d'un menú –en aquest cas, infantil– al qual correspon un conte per a cada plat. El 2010, el Departament de Cultura va impulsar el projecte «Amb gust de lletra», amb el qual diverses escriptores van visitar centres d'Educació Primària per dur la literatura a les aules amb un berenar molt especial, i en el qual també va participar amb el conte Quants desitjos!


El 2014, per commemorar el 50è aniversari de l'Escola Pax de Tarragona, va escriure, en coautoria d'Ismael Alcañiz, els textos de la cantata Escola Pax. 50 anys. Una escola sota els arbres, que es va estrenar al Teatre Tarragona, amb música de Víctor Ferragut i il·lustracions de Renata Srpcanska. També ha estat jurat de diversos premis literaris.

El 2016 publica la novel·la Que s'acabin les vacances, si us plau!

En el camp de la lingüística, ha realitzat estudis de sociolingüística i dialectologia.