Llibre de tres.
- Barcelona: Curial, 1978. (Dins Autobiografia i atac als partidaris de la creu. També conté Llibre de bons amonestaments, Cobles de la divisió del Regne de Mallorques i alguna de les Profecies).
- Palma de Mallorca: Moll, 1988. (Pròleg de Mikel de Epalza. També inclou Cobles de la divisió del Regne de Mallorques, Llibre de bons amonestaments, i les diferents Profecies, que per primera vegada es reuneixen en un mateix volum).
* * *
"Aquesta col·lecció de proverbis, més enginyosos i cultes que populars, s'ha atribuït sovint a Anselm Turmeda, per comparacions amb l'estil del Libre de bons amonestaments.
L'enginyositat del pensament correspon a un corrent medieval, a les lletres àrabs i a les lletres europees, que Turmeda aprofita en la seva obra. Ací també, tradició del gènere literari i innovació del mallorquí fan un text nou i brillant.
El Libre de tres correspon al moralisme d'En Turmeda, que vol instruir divertint, utilitzant el tradicional poder moralitzador dels refranys.
Però també es nota la ironia i escepticisme d'altres obres d'En Turmeda, barrejant lo diví i lo humà, gràcies al truquet del vincle ximple del nombre tres.
L'equilibri 'turmedià' de moralisme i escepticisme és encara més palès si es pensa que les lliçons del Libre de tres s'escriuen a Tunis, per un ex-franciscà. Anselm Turmeda, musulmà i ex-cristià, pot evidentment defensar una moral comuna a les dues religions i independent de les creences religioses, però el fet que ho faci d'una forma literària revela també un esperit de diversió, molt característic d'aquest escriptor medieval."
(Mikel de Epalza. "Introducció" a Turmeda, A.: Llibre de bons amonestaments i altres obres. Palma de Mallorca: Moll, 2004)