Pòrtic
Joan Castelló i Guasch (Eivissa, 1911 - Palma, 1984). Folklorista i escriptor.
D'origen humil, comença treballar de molt jove i exerceix diversos oficis. Al Diario de Ibiza treballa com a caixista i coneix el canonge i historiador Isidor Macabich, amb qui forja una estreta i influent amistat. Assisteix a les classes de cultura general que Macabich imparteix al Centre d'Acció Social, centre de caire religiós fundat i dirigit pel propi Macabich. És fundador de "La Unió Tipogràfica d'Eivissa", dins de la Unió General de Treballadors balear, i escriu articles de contingut i crítica social a El Obrero Balear. L'any 1932 publica un article crític amb la Guàrdia Civil pel qual és processat, fet que l'obliga a passar a viure a Mallorca. A Palma treballa com a impressor i acaba sent copropietari de l'impremta Alfa, on publica trenta-cinc números de l'almanac El Pitiuso. Des el 1953 és promotor i soci fundador de la Casa d'Eivissa de Palma.
La seva tasca com a folklorista de les Pitiüses és molt important i, d'aquesta manera, és autor dels aplecs de rondalles Rondaies eivissenques (1953), Rondaies d'Eivissa (1955, premi de prosa narrativa del certamen literari celebrat en commemoració del centenari del naixement dels poetes Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover), Rondaies i contes d'Eivissa (1961), Rondaies eivissenques de quan el Bon Jesús anava pel món (1974), Rondaies de Formentera i Rondaies i contes de sa majora (1976). També cal esmentar el llibre de cuina Bon profit! El libro de la cocina ibicenca (1967) i les guies turístiques Ibiza y Formentera, índice para el viajero (1948), Formentera, índice para el viajero (1958) i Villa de San Antonio Abad (Ibiza). Índice para el viajero (1959).
Des del 1988, l'Institut d'Estudis Eivissencs edita, sota la direcció de Felip Cirer, la seva obra. D'aquesta manera apareixen, entre d'altres, els títols Greix vermei i altres escrits (1988), Barruguets, fameliars i follet. Rondaies (1993), Bon profit! El llibre de la cuina eivissenca (1993), Rondaies de Formentera (1994), Rondaies eivissenques (1995) o Rondaies eivissenques de quan el bon Jesús anava pel món (2004).
Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Felip Cirer i Toni Terrades.
Fotografia: © Joan Castelló Guasch, de Felip Cirer Costa. Palma: Institut d'Estudis Baleàrics, 2009.