Pòrtic
Alexandre Ballester (Gavà, 1933 - Sa Pobla, 2011). Dramaturg. L'any 1965 guanya el Premi Ciutat de Palma de novel·la amb Les nostres amagades servituds. També és autor de la novel·la A l'ombra del fil. Com a poeta escriu les obres Brot de murta, Rèquiem per a nou pams de terra i Taula per a tots. L'activitat literària de més rellevància que l'autor desenvolupa, però, és el teatre. L'any 1967 guanya el premi Carlos Lemos amb l'obra Foc colgat, que és la primera peça teatral que escriu. S'estrena al teatre de l'Aliança del Poble Nou de Barcelona el dia 27 d'abril de 1968. Amb la seva segona obra dramàtica, Jo i l'absent, guanya el premi Bartomeu Ferrà dels Premis Ciutat de Palma del 1964. Siau benvingut, escrita el 1966 i finalista del premi Josep Maria de Sagarra del mateix any, és la primera obra d'Alexandre Ballester que es va poder veure als escenaris. Aquest mateix any escriu Un baül groc per a Nofre Taylor i, el 1967, Massa temps sense piano.
També l'any 1967 escriu La tragèdia del tres i no res, menció especial al concurs de teatre per a cabaret convocat per la Cova del Drac de Barcelona del mateix any. El 1970 guanya el premi Ignasi Iglésias amb Començament a punt de pesta i el 1973 publica Dins un gruix de vellut. El 1983 Alexandre Ballester guanya el premi Born amb L'única mort de Marta Cincinnati i l'any 1985 escriu Al caire de les campanes, guanyadora del Premi Teatre Principal de Palma de textos escènics del 1987. Aquesta obra no serà publicada fins l'any 2000 a El Gall Editor. L'any 1995 apareix Les llàgrimes del vienès, obra amb la qual guanya el premi de la crítica Serra d'Or del mateix any.
Alexandre Ballester és una de les veus més representatives del teatre mallorquí de l'època, sempre amb un rerefons de crítica a l'opressió del poder i amb una clara vocació popular. A l'any 2005 li és atorgat el Premi Ramon Llull del Govern Balear i l'any 2011 guanya, encara, el premi Recull de Teatre Josep Ametller amb I passen les tempestes, que és la seva darrera obra publicada.
Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Joan Arrom i Carles Cabrera.
Fotografies: Rafel Ballester.