Primera història d'Esther.
Primera història d'Esther, en general segueix el text bíblic, però amb matisos esperpèntics. Presenta una doble acció, una de real al jardí de Sinera (Arenys), lloc on es fa la representació, i l'altra de fictícia a Susa, centre de l'antiga Pèrsia. El personatge de l'Altíssim és un cec que fa el paper de romancer, coneix els vilatans i en parla, i enllaça les dues històries. El rei Assuerus repudia, per desobedient, la seva reina Vasthi, i els consellers li diuen que ha de convocar pretendentes al tron, perquè cal que es busqui reina. Mardoqueu és la figura de jueu gran, que observa de prop els moviments de palau, ja que es fa amic de Secundina, la portera. Sap que el seu poble té molts enemics, un de molt important és Aman, el primer ministre, i se li acut fer presentar a la convocatòria la seva protegida Esther, que de molt petita no tenia pares. Li canvia el nom d'Hadassa pel d'Esther, paraula que en hebreu vol dir "amagar"; no vol que se sàpiga que és jueva. Ella és molt bonica i Assuerus la pren per esposa. Mardoqueu, que sempre està al corrent de les enraonies cortesanes, sap que s'ordeix un pla per assassinar el rei i ho denuncia, de manera que Assuerus li ha d'estar en deute. Quan Aman fa veure al rei que les comunitats jueves el perjudiquen i s'han d'eliminar, és quan la reina Esther es juga la vida demanant la salvació del seu poble, i l'obté, i no sols això, sinó que el monarca mana anihilar els partidaris d'Aman i de l'extermini dels jueus.
(Sinopsi)
* * *
Representacions:
- Director: Jordi Sarsanedas. Companyia: Agrupació Dramàtica de Barcelona. Col·laboració de l'Esbart Verdaguer. Escenògraf: A. Bachs-Torné. Intèrprets: J. Sarsanedas, F. Roda. Palau de la Música, 13 de març de 1957.
- Director: Ricard Salvat. Companyia: Adrià Gual. Escenògraf: Josep Subirachs. Interprets: Maria Tubau, Fabià Puigserver. Teatre Romea, setembre de 1962.
- Companyia Eadag. Escenògraf Fabià Puigserver. Teatre Romea, setembre de 1962.
- Director: Lluís Pasqual. Escenògraf: Fabià Puigserver. Teatre Romea, 1982.
* * *
Altres publicacions:
- Barcelona: Edicions 62, 2a ed. 1966.
- Barcelona: Edicions 62, 1975; 16a ed. 1994.
- Barcelona: El Mall - Fundació Teatre Lliure, 1982.
- Barcelona: Edicions 62, 1995.
- Barcelona: Proa, 2007.
- Barcelona: labutxaca, 2013.
- Barcelona: Edicions 62, 2013 (Llibre electrònic).