L'home de Sau.
Edat de lectura
Les aventures de dos nois posats a fer d'aprenents de detectiu és una lectura apropiada per a nois i noies de 10 a 12 anys. És important la iniciació al món de l'arqueologia i les argúcies que es posen en joc per aconseguir preservar un patrimoni col·lectiu en perill de desaparició a causa d'interessos egoistes.
Argument
A l'estiu, època de vacances, sol haver-hi menys activitat que a la resta de l'any. Dos amics, la Berta i el Pau, no hi estan d'acord. Llegeixen a la premsa el descobriment d'un jaciment arqueològic situat a tocar d'on estiuegen. Encuriosits, s'interessen per seguir la notícia en directe. A mesura que s'impliquen en la història, descobreixen que hi ha més d'una cosa que no lliga i, amb l'ajut de Ton Carbonell, el periodista que fa el seguiment de la notícia al diari, es troben barrejats amb una història fosca que implica el robatori de les restes de l'home de Sau. Només amb molta perspicàcia aconseguiran resoldre aquest cas apassionant. No serà fàcil, però.
Tema
A L'home de Sau s'insisteix reiteradament en la necessitat de preservar el patrimoni històric davant qualsevol adversitat que el pugui posar en perill. La col·lectivitat, a la novel·la, necessita disposar d'uns trets d'identitat que en mantinguin la cohesió social, protegint-la de l'oblit del passat. Tot esforç per aconseguir materialitzar aquest objectiu serà necessari. Els valors que es transmeten en aquesta història són positius: la solidaritat, el treball en equip, la intel·ligència i la lluita per defensar un objectiu noble.
Personatges
La contraposició entre el món dels adults i el dels nens és molt clara. Berta i Pau tenen totes les característiques positives que calgui. Són valents, no els fa por res, són divertits, s'interessen per temes fins a apassionar-s'hi, són intel·ligents i sempre se surten amb la seva. En el pol oposat, els adults, ja sigui el doctor Yll o l'arqueòleg Ramon (sense oblidar el conserge) pensen només a buscar el seu profit. Tenen poca traça amb el que emprenen, es caracteritzen més per la ingenuïtat amb què actuen que per la seva intel·ligència, i no costa gaire d'enredar-los i fer-los comprometre encara que no vulguin. Un personatge pont és el periodista Ton Carbonell, que fa d'enllaç entre el món infantil i l'adult, compartint les virtuts i els defectes de tots dos.
Suggeriments didàctics
1. Els dos protagonistes de la novel·la, Pau i Berta, es converteixen per atzar en detectius. Es tracta d'un ofici, sens dubte, molt atractiu. Els alumnes han d'explicar si les aventures de la novel·la serien possibles de dur a terme per un detectiu real.
2. El periodista Ton Carbonell sorprèn els seus dos joves amics amb la invenció d'una llengua que volen fer passar per finlandès. De bon primer, l'estratagema els surt perfecte. Els lectors de L'home de Sau han d'inventar un codi particular de comunicació. Un cop se n'hagi comprovat la coherència, s'ha de fer servir en públic per observar les reaccions que es produeixen entre les persones que escolten una llengua que desconeixen i que segurament els desconcerta.
3. L'arqueologia és un ofici idoni per a persones especials. Poca gent sap, però, en què consisteix la feina diària dels arqueòlegs. Els nois i les noies han d'investigar quines són les tasques més habituals que fan. És imprescindible comptar amb l'ajut de professorat d'història i de materials complementaris com ara diccionaris visuals.
4. Catalunya és un país molt ric en jaciments arqueològics. Els indrets amb restes d'interès general són incomptables. Tenint en compte que la distribució en l'espai geogràfic de restes arqueològiques és important, seria interessant elaborar un inventari dels jaciments propers al lloc de residència, indicant en cada cas les característiques de les peces trobades i l'època a què pertanyen.
5. El comportament de Berta i Pau és, al llarg de tota la novel·la, heroic. Sens dubte, les seves proeses hauran transcendit a la premsa. Cada lector de L'home de Sau s'hauria d'imaginar que és periodista i, impressionat per les aventures dels dos amics, anar-los a trobar per fer-los una entrevista. Les respostes, inventades, han de ser coherents amb l'acció que s'explica a la novel·la.