Gerard Vergés, l'ombra de la vida
Ben poques coses, si cal que estiguin documentades, puc afirmar sobre el poeta de Tortosa; és per això que en aquest punt comencen els comentaris atribuïbles tan sols al prologuista. L'ombra rogenca de la lloba és un llibre radicalment original, i divertit, capaç de sorprendre fins i tot els qui pensen que ja tot ha estat dit, capaç de recordar-los com a mínim que no ha estat pas dit encara de totes les maneres possibles. Ens trobem davant un sol poema, llarg de més de tres-cents versos, dividit en gairebé cinquanta seqüències, acompanyat per un apartat de notes que omple el cos de més de mig llibre. Davant de tal combinació d'elements, les reaccions dels pocs lectors que fins ara li conec han estat prou similars: de primer, una curiositat tenyida de censura envers l'atreviment que —hom suposa— suposa el fet d'anotar-se soi même i amb tanta de profusió un llibre de poemes; de seguida pot més l'interès per la relació text-notes que qualsevol altra impressió, que el poema per ell mateix i tot; al final, el comentari és unànime, quasi són millor les notes que el texts.
[...]
En un moment que tants i tants poetes i poetets escriuen engavanyats per ismes presents o decrèpits, Gerard Vergés efectua una tria simple i arriscada, parla del que li sembla, quan vol i com vol. És l'aventura del creador solitari —el món, ell, i els versos—, plena de risc, amb l'amenaça de tots els ensopegalls que obvia el desbrossat camí de les escoles. És l'escriptura amb el mínim de referents segurs, sense punts de suport, la que té l'arrel en el propi pensament, en la cultura i en l'habilitat pròpies. És per això que enguany el premi Carles Riba ha estat doblement útil, perquè ha sumat al valor de destacar una o unes obres per damunt de les altres en públic compromís del jurat, el valor del suport a una obra i a un poeta que sense aquest reconeixemnt no hauria tingut potser ni l'esma de procurar-ne la publicació.
(Xavier Bru de Sala. "Gerard Vergés, l'ombra de la vida", pròleg al llibre L'ombra rogenca de la lloba. Barcelona: Proa, 1993, p. 5-7)