4. Avui (26 de març de 2005)
"Esperança Camps (Ciutadella, 1964) assegura que no pretenia fer un reportatge ni una radiografia del suburbi valencià, però la seva bena periodística supura en aquesta narració que es va inspirar en un teletip i que li va fer guanyar l'últim premi Ciutat d'Alzira. El teletip parlava d'una parella de guàrdies civils que, després d'haver trobat un osset de peluix en un accident, van posar-se a buscar un nadó mort. "Em va semblar molt depriment, tant com el paisatge infraurbà que veia des de la redacció, i vaig fer una associació d'idees automàtica."
Dues històries s'entrecreuen aleshores. La principal és la d'una noia i un noi que abandonen molt aviat l'escola i que tracten de sobreviure en un món hostil d'esquena a la maquillada ciutat. "Als governants ja els està bé tenir una Coma a cada ciutat per amagar allò que no és bonic, que no es pot ensenyar a la ruta del Bus Turístic", comenta Camps.
L'autora desplega un retaule de personatges com ara una perruquera, guàrdies civils, periodistes valencians reconeixibles i fins i tot el mateix Loquillo, un cantant que assegura que l'ha marcada. Aquesta coralitat, que ja li han dit que quadraria perfectament en un guió de cinema, contrasta de ple amb la introspecció característica de la seva primera novel·la, Enllà de la mar, premi Joanot Martorell 2003 i premi de la Crítica dels escriptors valencians a la millor novel·la del 2004. "Jo tenia un professor que em deia que tots portem dins una novel·la. Seguint aquest mestratge vaig fer la meva primera, plena de memòries d'infantesa de les Illes Balears, i ara ja em sent alliberada per fer coses molt diferents", explica Camps.
Menorquina de naixement però establerta a València, on treballa com a periodista de Canal 9, Esperança Camps assegura que per a ella escriure novel·les és jugar amb el llenguatge i passar-ho bé, "si sofrira escrivint no ho faria", afirma. De moment, i amb dues novel·les, el joc no li ha anat malament. En només un any i mig ha aconseguit tres guardons literaris i bona part de la crítica la destaca com un valor a tenir en compte."
(Ester Pinter. Fragment de l'entrevista "Esperança Camps novel·la el repte de la supervivència en un suburbi de València", Avui. Cultura, 26 de març de 2005)