Autors i Autores

Jaume Aulet

L'autor practicant una de les seves passions, el Lindy Hop.

Biografia

Jaume Aulet i Amela neix a Terrassa el 1959. Estudia Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, la mateixa en la qual assolirà el títol de doctor el 1989 i on exerceix la docència. Dins de la seva faceta com a professor i investigador s'especialitza en la Història de la Literatura Catalana Contemporània, seguint els passos de la Poesia Catalana del segle XX. Sempre amb aquest horitzó temàtic, però incloent-hi la novel·la, ha participat en diversos programes d'investigació, com ara "Novel·la i societat catalana (1924-1939)" o "La novel·la catalana contemporània", així com dins el Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La seva vessant literària està dedicada al gènere assagístic i ha publicat llibres com L'obra de Josep Carner (1991) o Josep Carner i els orígens del Noucentisme (1992), sobre un dels autors que més ha centrat els seus esforços. Aquest últim va merèixer dos premis, el Jordi Rubió i Balaguer (1989), d'història de la literatura catalana, i el Manuel Milà i Fontanals (1991), a la millor tesi doctoral. També s'ha de ressenyar el llibre Antologia de la poesia noucentista, que va veure la llum el 1997 a Edicions 62. Aquesta, però, seria només una petita mostra de la seva tasca com assagista. A més de col·laboracions en congressos, Aulet ha publicat nombrosos articles i ha participat en llibres col·lectius.

D'entre els temes tractats als seus articles s'han de destacar els publicats a la revista Serra d'Or sobre "Estudis recents de Literatura Catalana Contemporània", els dedicats a situar l'obra dels clàssics, amb especial atenció a noms com Prudenci Bertrana, Joan Maragall, Josep Carner, Jaume Bofill i Mates o Agustí Bartra, així com els que tracten autors més recents, com ara Joan Perucho, Jaume Cabré, Anna Murià o Miquel Martí i Pol. Tot això sense oblidar l'estudi d'aspectes cabdals de la nostra literatura, com el modernisme o la poesia catalana contemporània al llarg del segle XX, o la cura d'edicions d'autors clàssics. Aquests noms i corrents són però una petita mostra de la multiplicitat i extensió de les seves recerques.

Dels articles sobre autors contemporanis s’ha de ressenyar "Miquel Desclot i la poesia per a infants", publicat el 2004 al número 123 de la Revista del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, que li ha valgut el IV Premi Aurora Díaz-Plaja, d'estudis sobre literatura infantil i juvenil, atorgat per la Fundació Caixa Penedès i l'AELC. En aquest petit assaig, Aulet estudia l'escassa presència de la poesia en la literatura infantil i situa l'obra de Miquel Desclot com un punt de referència per al gènere. Tot i això, Aulet opina en l'article que el panorama de la poesia infantil dins la literatura catalana no és el desitjat.

A més de rebre dos ajuts de la Institució de les Lletres Catalanes per a la investigació d'autors i moviments literaris, Aulet ha estat comissari de l'exposició Terrassa, 100 anys d'art i cultura (juny 1992-gener 1993), organitzada per la Caixa d'Estalvis de Terrassa, i director del curs de postgrau sobre Història i Crítica del Teatre. Coordina des del 1987 la col·lecció Papers Bartra de l'Ajuntament de Terrassa, i també treballa en tasques de coordinació del Diccionari de Literatura Catalana (període 1890-1936) que prepara la Fundació Enciclopèdia Catalana. Així mateix, el seu interès per l'obra d'Anna Murià li ha dut a integrar el grup de treball que enllesteix les obres completes d'aquesta escriptora per a Publicacions de l'Abadia de Montserrat.