Pòrtic
Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963 - Torrella de Montgrí, 2022). Escriptor, professor i crític literari.
Comença el seu itinerari literari l'any 1990 amb el recull de contes Cercles d'infinites combinacions. És autor de les novel·les El món d'Horaci (1995), revisada i reeditada el 2016, Carta a la reina d'Anglaterra (1997), La felicitat no és completa (2003), Els jugadors de whist (2009), Dies de frontera (2014) i Robinson (2017), així com dels volums de contes, En companyia de l’altre (1999), El poeta i altres contes (2005), i el recopilatori Exorcismes (2018). Destaquen també l’assaig sobre escriptura Un tramvia anomenat text (1998), De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil (2006), Clàssics revisitats (2018), Memòria vintage (2020) i Kennedyana (2022).
Com a escriptor, es distingeix per l'experimentació textual i la narrativa fragmentària, motius que configuren un univers propi, juntament amb un equilibri entre la formació clàssica i una sòlida construcció de la realitat i del subjecte. Tot plegat, sempre, amb una bona dosi d'humor i d'ironia. És un autor que es posa a prova a ell mateix en cada llibre, i tant proposa al lector una novel·la-assaig, com un diccionari d'una generació o una història centrípeta.
És mereixedor, entre d'altres, del Premi Nacional de Cultura, el Crexells, el Sant Jordi de novel·la, el Mercè Rodoreda de contes i el Premi Crítica Serra d’Or d’assaig. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, a l'eslovè i al francès.
Vicenç Pagès Jordà va exercir de professor a la Universitat Ramon Llull i a l'Aula d’Escriptura de Girona. Ha col·laborat en mitjans escrits com Diari de Barcelona, Avui, L'Avenç, Revista de Girona, El Periódico, El Punt Avui, Presència o La República.
Pàgina elaborada per Sara Serrano Valenzuela per a l'AELC.
Documentació: arxiu familiar.
Fotografia de portada: © Josep Anton Rojas Diago (2021).