Comentaris d'obra
Nova aportació de Maria Dolors Pellicer a les lletres infantils catalanes. Aquest poemari, que va obtenir el II Premi de Poesia Infantil Fundació Caixa Cooperativa d’Algemesí, s’articula entorn de la nit i el dia. Així, per una banda, tenim el moment en què descobrim la llum de la nova jornada i tot el que ens espera en el dia: l’escola, els amics, el món ple de colors. I per una altra, l’arribada de la foscor, la lluentor dels astres, l’arribada de la son i del recolliment a casa.
Uns poemes senzills, reeixits, amb predomini de la rima, que l’autora tracta amb naturalitat. Els petits poemes de vegades freguen la cançó de bressol i d’altres es fan narratius per explicar una petita història. També juguen amb personatges ben coneguts pels nens, com la bruixa o la lluna; en canvi, en d’altres se subratllen les desigualtats del nostre món explicant-les dolçament als lectors. [...]
(Ana Díaz-Plaja, "Comptem cabretes i pintem ocells", Faristol , 2019)
* * *
S’ha de felicitar els autors per la conjunció excel·lent text i imatge, i agrair a l’editorial la feina feta. Es tracta d’un recull deliciós de poemes sobre animals, a la manera d’un bestiari, ordenat alfabèticament. Accessibilitat que se suma a un format clar i fresc en què la intencionalitat de brindar un llibre assequible, fet amb rigor textual, estètic i documental es fa evident. Els poemes, un per a cada animal, a més de «sonar bé» són empàtics i divertits, amb el valor afegit de formar part d’un imaginari col·lectiu que l’autora —alacantina, mestra i filòloga, autora de més d’una vintena de llibres infantils— ha plasmat, generalment, en referències literàries explícites: un animal que forma part d’un conte, una poesia, un joc infantil, una cançó, un joc lingüístic, o un mite. I en altres casos en particularitats més o menys explícites en símbols i elements culturals que compartim. Els dibuixos de Paco Giménez, il·lustrador i dissenyador gràfic reconegut, narren per segon cop els poemes de manera exquisida i eficaç. I amb el seu estil gràfic, de línies expressives, comunica perfectament el missatge. Una delícia de llibre!
(Rosa Mut, "La selva en vers", Faristol, núm. 66, abril 2010)
* * *
L’obra poètica de Maria Dolors Pellicer (Oliva, 1956) s’inicia l’any 2003 amb la publicació de Versos diversos (Editorial Bromera), després d’una llarga i productiva trajectòria literària com a narradora. [...] Aquest primer llibre de poesia significava una continuïtat i al mateix temps una potenciació del geni creatiu de l’obra conreada fins aleshores per l’autora: mateixes preocupacions temàtiques, pel que fa a la continuïtat, i gust per experimentar amb la llengua, que, òbviament, es veu incrementat amb el conreu de la poesia.
(Pilar García Aparicio, "L'obra poètica de Maria Dolors Pellicer", L'Aiguadolç, núm. 39, 2011).