Ala de Corb.
Edat de lectura
Ala de corb tracta d'un dels temes clàssics dels relats d'aventures: el món dels pirates. Larreula, però, en fa un plantejament irònic, ple d'humor, que aconsegueix, d'una manera amable, que el lector s'introdueixi en el context històric en què es van viure aquests filibusters. És un relat amè que ens explica un història agradable, que contínuament fa l'ullet al lector, utilitzant referents actuals carregats de sarcasme.
Tant pel tema com per la manera de tractar-lo, Ala de corb és una obra aconsellable per a nois i noies de 12 a 14 anys, els quals ja comencen a tenir referents històrics que els permeten reflexionar sobre els temes apuntats per Larreula.
Argument
Jacques Lagarden, conegut per tothom amb el sobrenom d'Ala de Corb, és fill d'una nissaga de pirates de les Antilles. En retirar-se el seu pare, es fa càrrec de la corbeta Dragonera, amb la qual, i amb només disset homes sota el seu comandament, aconsegueix fer anar de corcoll el bo i millor de la flota del governador espanyol de la zona, don Hernando de la Fuensanta i de Somoza. En un dels seus actes de pirateria, ataquen la caravel.la on viatjava la promesa del governador espanyol, doña María Íñigo Medellín. En conèixer-la, Ala de Corb se n'enamora. Posteriorment, i després de veure que doña María no estima don Hernando, el pirata i els seus companys decideixen segrestar-la precisament el dia del casament. De mica de mica, doña María s'adapta a la vida d'Ala de Corb.
Fugint del governador don Hernando, arriben a un illa on els espanyols tenen una mina d'or, en la qual treballen indis i negres, reduïts a la més indigna esclavitud. Ala de Corb i els seus homes decideixen atacar la mina per tal d'alliberar els esclaus i fer-se amb el botí més gran que mai no s'havien imaginat. Després d'aconseguir-ho, fortifiquen l'illa i derroten el contraatac espanyol comandat pel propi don Hernando, el qual s'ha de rendir.
L'illa es converteix en un baluard inexpugnable que va resistirà al llarg dels anys els diversos atacs dels espanyols. Els descendents d'aquells indis -els últims indis d'aquelles illes-, d'aquells guineans arrencats a la força d'Àfrica i d'aquell grup d'aventurers guiats per Ala de Corb -el qual havia tingut una filla amb doña María- varen formar un sol poble que, d'una manera o altra, ha conservat la seva independència fins als nostres dies.
Tema
L'obra busca que el lector reflexioni sobre els fets històrics (la desfeta de les cultures autòctones americanes, la portada d'esclaus negres a Amèrica, l'imperialisme d'alguns estats europeus...).
A partir del món de la pirateria, Larreula tracta també diversos temes recurrents de la seva narrativa: l'amistat, la lluita del dèbil enfront del poderós, la defensa de la llibertat individual i col.lectiva...
Personatges
Ala de Corb és, d'alguna manera, allò que tothom alguna vegada hauria volgut ser a la vida: una persona sensible, culta, aventurera, atrevida, arriscada, guanyadora en l'amor i en la vida en general, fidel amb els amics, preocupada pels altres... Ala de Corb representa tots aquells anhels de llibertat individual i col.lectiva que tant preocupen a Enric Larreula. Don Hernando de la Fuensanta i de Somoza representa just el contrari: l'opressió, l'imperialisme, la destrucció de les cultures autòctones, el matrimoni per interessos i sense amor. És el representant de tot allò que rebutja l'autor.
Doña María és la persona que, provenint del món de don Hernando, descobreix que hi ha una altra realitat, cosa que, finalment, la fa decantar cap a Ala de Corb. És l'element que ens permet una millor comparació entre aquestes dues visions de la vida.
George Harret, més conegut per Fetge de Rajada, és el mestre i l'amic inseparable i insubornable d'Ala de Corb. És el paradigma de l'amistat i de la fidelitat.
Suggeriments didàctics
1. El protagonista de l'obra, Ala de Corb, té una tipologia molt clara d'heroi. Aprofitant aquest fet, els alumnes poden explicar quines són les qualitats dels seus herois de ficció preferits i quins valors representen. En primer lloc, l'explicació es podria fer per escrit i, després, una posada en comú oral per tal de contraposar, si és el cas, els models descrits per l'alumnat amb allò que Ala de Corb representa. L'exercici es podria ampliar amb personatges reals que tinguin pautes de conducta significatives per als alumnes.
2. En el llibre queda reflectida la destrucció de les cultures indígenes americanes, en concret, les cultures del Carib. A partir d'aquest fet històric, l'alumne hauria de buscar informació, bàsicament a l'enciclopèdia, sobre el procés d'aculturització -en el millor dels casos- o d'extermini -en el pitjor- de la població autòctona americana precolombina. A continuació, hauria de fer un escrit de dos fulls en el qual, basant-se en les dades objectives obtingudes en les fonts d'informació, manifestés la seva opinió sobre el tema.
3. En l'obra també queda reflectida l'arriba a Amèrica de població africana reduïda a l'esclavitud. Seguint la metodologia de la pregunta anterior, l'alumnat haurà d'aconseguir informació sobre aquest tema (fins quan durà l'esclavitud? quins països controlaven el mercat de l'esclavatge? d'on provenien els esclaus?...) i fer un escrit sobre on quedi reflectida la seva opinió.
4. En el llibre, a voltes als pirates se'ls anomena també filibusters i, en alguna ocasió, apareix el mot 'bucaner'. Pel que fa als vaixells, hi ha corbetes, caravel.les, galions... Llegim que hi ha messanes, trinquets, popes, proes, babords, estribords... Els alumnes poden buscar en el diccionari el significat exacte d'aquests mots i, a més, afegir a la llista tots aquells altres que puguin relacionar amb la marineria d'aquella època (per exemple, corsari, galera...). Poden ser molt útils els diccionaris visuals.