Autors i Autores

Aurora Díaz-Plaja
1913-2003

Autògraf de l'autora.
Fotografia de l'autora apareguda a la revista CLIJ, en una entrevista de l'any 1988.

Biografia

Aurora Díaz-Plaja i Contestí neix a Barcelona el 7 d'agost de 1913. Filla de Francisco Díaz i Josefa Plaja, és escriptora i exerceix de bibliotecària. Paral·lelament desenvolupa la crítica literària col·laborant de manera habitual en mitjans de comunicació, com ara El Ciervo, Primeras Notícias i Avui, entre d'altres, i també en revistes científiques i culturals, com El Món o Serra d'Or.

Com autora publica nombrosos llibres i contes per als més petits, tant en català com en castellà: Les entremaliadures de Till Olibaspill, Contes de sal i de sol, El bon vi de la vinya, L'estel de Nadal, etc; i adapta un gran nombre de contes clàssics per a infants, com per exemple La caputxeta vermella. A més, Díaz-Plaja escriu els estudis sobre biblioteconomia Com es forma i com funciona una biblioteca i La biblioteca a l'escola.

Tota aquesta tasca, resumida superficialment en les línies anteriors, s'inicia l'any 1933, quan Aurora tenia 20 anys, i amb el títol de l'Escola de Bibliotecàries de la Generalitat de Catalunya, comença a dirigir la Biblioteca de la Caixa de Pensions, a Palma de Mallorca.

Posteriorment, el 1935, Aurora Díaz-Plaja guanya unes oposicions i treballa a la Biblioteca Popular de Canet de Mar, fins a l'any 1939. Més endavant s'ocupa, juntament amb Maria Ponjoan, de les biblioteques d'hospitals i, durant la Guerra civil passa a encarregar-se del Bibliobús, servei que facilitava el transport de llibres als combatents de la rereguarda i al front i als convalescents dels hospitals. En aquest sentit, la mateixa autora, va dir anys més tard (el 1998), que aquest va ser l'únic moment en què el seu compromís amb la literatura infantil havia quedat en segon terme, per poder dedicar-se a la tasca de repartir llibres entre els soldats de la Lleva del Biberó.

Després de la guerra Aurora Díaz-Plaja reprèn la seva activitat en el camp de la literatura infantil. S'encarrega de l'organització de les biblioteques a Catalunya i al mateix temps es fa càrrec de l'arxiu del diari Solidaridad Nacional, tot i que més tard passa a formar part de la redacció del diari comentant llibres a la secció Reflejos de literatura en catalán. Del 1940 al 1955 treballa com a arxivera a El Periódico i com a bibliotecària a la Biblioteca del Servicio de Trabajos Portuarios, biblioteca que engega ella mateixa. La seva tasca, en la represa de la literatura infantil en llengua catalana a partir de les darreries de 1946, comença amb la reedició de les obres de Lola Anglada, de Ferran Soldevila i de Folch i Torres. Seguint la mateixa línia de recuperació, a partir de 1954 apareixen col·leccions de literatura popular, entre les quals hi ha els seus llibres de contes. El 1953 Aurora Díaz-Plaja és periodista de la promoció "Poblet" de l'Escola Superior de Periodisme, en l'especialitat de llibre infantil i juvenil.

El 1955 guanya el Premio Nacional al Mejor Libro Infantil, amb l'obra La niña de los sueños de colores.

A partir de 1958, es dedica a la crítica de llibres infantils publicant els seus articles i opinions en diversos diaris i revistes.

El 1959 és membre del jurat del Premio Lazarillo, per a il·lustradors, i el 1960 la UNESCO la crida a París, per dirigir un curs acadèmic de biblioteconomia per a bibliotecaris de Sud-amèrica. En aquests anys Díaz-Plaja treballa en diverses publicacions, com ara la revista Debate, J 20, Serra d'Or i altres, entre les quals hi havia Primeras Notícias, des d'on va crear i dirigir la revista Luna Nueva, projecte guardonat el 1966 amb el "Premio de proyecto de Revista Infantil".

Durant la dècada de 1960 manté un espai de televisió a la cadena nacional Televisión Española sota el títol de Con vosotros, on es dedica a la promoció i divulgació de llibres infantils. El 1966, Artur Martorell presenta a la revista Serra d'Or, la producció infantil de l'any, una tasca de la qual es va encarregar posteriorment Aurora Díaz Plaja. Més tard, entre els anys 1969 i 1974, exerceix de professora de Literatura Infantil a l'Escola de Jardineres (CICF).

Partidària de les biblioteques populars, Díaz-Plaja crea les Biblioteques Infantils en zona verda Folch i Torres (1963), al Parc de la Ciutadella de Barcelona, i Lola Anglada (1974), als jardins de Montserrat, amb la finalitat que els infants identifiquessin els conceptes de biblioteca, llibre i lectura amb un espai de joc, plaer i benestar.

El 1969 guanya el premi Antoni Balmanya amb el llibre La biblioteca a l'escola.

Entre altres tasques vinculades al món de la biblioteconomia i promoció de la literatura catalana, Aurora Díaz Plaja s'encarrega d'organitzar la primera exposició del Llibre Infantil i Juvenil en Català a la Internationale Jugendbibliotek Munchen (Biblioteca Internacional Infantil i juvenil de Munic), l'any 1982. En aquest sentit, cal destacar les beques obtingudes per l'autora: Goethe Institut, de Munic, el 1941, i Internationale Jugendbibliothek, també de Munic, els anys 1976, 1977, 1982 i 1985.

Es jubila com a bibliotecària el 1983, a l'edat de 70 anys, i s'instal·la a l'Hotel Titus, a Caldes d'Estrac, lloc on va portar la seva biblioteca (al voltant de 6.000 volums), que va posar a disposició dels empleats i dels hostes de l'establiment, creant així la primera bibliohot. L'hotel en qüestió va tancar, l'amo va fugir i uns lladres van robar, aproximadament, la meitat dels llibres que havia portat Aurora Díaz-Plaja.

A partir de 1986 col·labora en la creació del Centro de Investigación y Biblioteca de Referencia del Centro Internacional del Libro Infantil y Juvenil de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, de Salamanca, com assessora i especialista en literatura infantil i juvenil. I des de 1986 fins al 1988, està vinculada a la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu de la Diputació de Barcelona.

El 1994 participa en el Congrés Internacional del Llibre Infantil que es va organitzar a Sevilla.

Del 4 de desembre de 1996 al 6 de gener de 1997, a Madrid s'organitza una exposició en homenatge a Aurora Díaz-Plaja, al Centro Cultural Casa de Vacas, del Retiro, al qual va assistir ella mateixa en un acte organitzat per l'Asociación de Amigos del Libro Infantil y Juvenil.

El 1998, l'autora dona a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) la seva col·lecció de literatura infantil, la qual consta de més de 1.500 volums.

Fou sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Des del 2001 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) convoca el Premi Aurora Díaz-Plaja, que premia el millor article d'anàlisi, estudi o investigació publicat en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat d'arreu del món, tant en suport paper com digital, que tracti sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalanes, com estudis sobre autors, obres, moviments o èpoques, entre altres.

Aurora Díaz-Plaja mor a Barcelona el 8 de desembre del 2003.