Nima, el xerpa.
Edat de lectura
El protagonista de l'aventura ens dóna una bona pauta sobre l'edat de lectura d'aquesta novel.la ambientada a les valls del Nepal. En Nima té 12 anys i els nens/nois i les nenes/noies d'aquesta edat poden gaudir-ne i apropar-se al món de la cultura i els costums dels xerpes seguint el fil argumental d'un nen/noi que, ajudat per una alpinista occidental, vol fer realitat un somni -volar- i un repte -alliberar l'esperit (norpa) errant del seu pare.
Tema
Un nen de 12 anys ens introdueix en la cultura nepalesa -i, per extensió a l'oriental-, a l'alpinisme d'alta muntanya i al parapent amb l'excusa d'iniciar una aventura a la recerca d'un norpa errant.
Argument i estructura
Primera part: Els antecedents de la història i la presentació dels personatges. Nima, un pastor de iacs de pocs anys es disposa a salvar l'esperit del germà del seu pare que va quedar atrapat en el gel quan, en una expedició amb alpinistes occidentals, van patir un accident. El fet que el pare de Nima -que es diu Dorge- anés amb el seu germà, però no pogués fer res per salvar-lo li amarga la vida i el protagonista de la nostra història es proposa alliberar l'esperit i, de retruc, alliberar el seu pare de l'angoixa que el té lligat.
Segona part: S'inicia aquesta part amb la història de la infantesa de Nima, quan essent un nadó de pocs mesos fou raptat per una óssa a qui una expedició científica d'homes blancs li havia robat el seu cadell amb la finalitat de reproduir l'espècie en captivitat i assegurar-ne la seva continuïtat. La mare de Nima, Txiüilung (ocell del vent) no es resigna, el cerca per les valls del cim del món però mor en alliberar-lo a causa de les ferides que rep de l'óssa que no vol que es repeteixi la història amb el seu cadell. Aquest fet propicia una enemistat entre els óssos blaus i els xerpes que es trenca quan Nima, s'enfronta a un ós durant un atac a un grup de monjos. Davant l'astorament general, en Nima, utilitzant els gestos i el llenguatge d'aquests animals, convenç el gran ós i se l'emporta de l'escena. Torna al cap de dues hores i és nomenat pel Gran Lama "Txumjum Thon" o "Ang Thom" (Petit Ós o Fill de l'Ós).
Després tornem al moment actual en què es desenvolupa l'acció i s'expliquen els preparatius que fa Nima per acomplir la seva missió i com aconsegueix acomplir el seu objectiu. La presència d'un ieti, la descoberta de la veritat sobre la identitat dels pares de Nima, en Norman afegiran elements d'intriga a l'acció.
Tercera part: Mentre Nima i Norman intenten sortir de la Vall del Silenci i de la Gran Cascada de Gel mentre Iongden, Roger, la narradora i Ngawang surten a buscar-los. Una sorpresa final els/ens espera.
Epíleg: La cloenda del relat i de l'inici de la "nova" vida de Nima i els seus amics.
Personatges
Narradora: Una alpinista occidental que fascina i és fascinada per Nima, un xerpa de dotze anys que vol volar. L'anomenen "Cua de dafne que pentina el cel".
Nima: Conegut entre els xerpes pel sobrenom de "Petit Ós" és pastor de iacs, baixet i rabassut. Té els gestos rudes i un somriure que mai no es desfà.
Txiülung: "Ocell de vent", mare de Nima que mor en alliberar-lo dels óssos blaus.
Dorge: És el "pare" de Nima. Durant una expedició amb alpinistes occidentals el seu germà va patir un accident i ell no el va poder salvar. Com a conseqüència d'aquest fet, el germà mort de Durge es convertí en un norpa (esperit errant) perquè a l'hora de morir no va poder veure la llum, condició indispensable per arribar al Nirvana. Aquest fet marca negativament la vida d'aquest personatge. Un dels misteris de l'aventura és que en realitat el xerpa mort és el pare veritable de Nima i Dorge el seu oncle, que l'acull de petit i Nima no sap la veritat.
Purbu: Un Ihawa, uns personatges tibetans a través dels quals els esperits parlen amb els vius tot posseint-los.
Robert, Ben i Norman: els membres d'una expedició que inicia l'escalada al Txomo Lungma i als quals s'hi afegirà Nima.
Ngawang: Un tulku que ajuda Nima a alliberar l'esperit del germà del pare de Durga amb les oracions pertinents. Més endavant descobrirem que és germà d'en Nima.
El lama Longden
Propostes de treball
1. La novel·la possibilita fer un treball interdisciplinari perquè suposa una introducció a la cultura nepalesa i, per extensió, al món oriental. Des de la simple descripció de les cases i la duresa de la vida dels habitants de les valls de l'Himàlaia fins a l'estudi de les seves característiques religioses (la reencarnació, els Ihawes, els draps amb les oracions que onegen al vent...) o l'estreta relació de l'home i la natura que caracteritza aquesta forma de vida.
2. L'ús de diferents tipologies de text permet fer tan una anàlisi de la descripció (des de la descripció física dels personatges en un nivell simple fins a la descripció més complexa que suposa explicar les sensacions que podem sentir quan volem en ala pendent) com una anàlisi de la narració de fets (la infantesa d'en Nima i la seva "relació" amb els óssos blaus).
3. Si es decideix fer un treball conjunt o en petit grup amb unes activitats col.lectives de lectura guiada, l'estructura dels capítols ens facilita el treball de predicció a partir de l'exposició d'hipòtesis sobre com es desenvoluparà l'acció. La discussió de possibles sortides és un element que potencia la imaginació i engresca una mica més en la lectura de les properes planes. En aquesta línia també podem proposar el treball de reflexió i debat al voltant d'algunes qüestions que hi apareixen: argumentar a favor i en contra de l'existència dels zoològics a partir del que ens expliquen al capítol "Sobre com Nima va ser anomenat Petit Ós, 2.El bosc de la vida"; comentar el valor i el significat de d'amistat a partir de la lectura del capítol "A la recerca d'un mestre dels vents"; el valor de les coses no materials ("Corrua de iacs")
4. Per fer més vivencial una lectura és interessant apropar els lectors als personatges que componen la novel.la proposant-los situacions semblats o iguals a les que es troben els individus de ficció. La novel.la comença amb una pregunta inquietant i que podem fer extensiva als nostres alumnes -¿ Sabem en quin moment de la nostra infantesa es van esdevenir fets tan transcendents que, després dels anys, encara regeixen el rumb del nostre destí sense que ens adonem del seu poder?-; en què els agradaria reencarnar-se i per què; quin seria o serien els seus somnis; què pot significar la frase la ignorància és la mare de la por que apareix al capítol anomenat "La descoberta d'un norpa errant?
5. La novel·la és una bona excusa per apropar-se al món de l'alpinisme tot treballant les vivències dels personatges i/o qüestions més tècniques (estris, vocabulari,...).
Més informació.