Biografia
Montse Barderi neix a Sabadell el 1969 a una família treballadora que regenta un bar. La seva relació amb els llibres s'enceta als nou anys, quan la seva germana Núria, vint anys més gran, se’n va a Veneçuela deixant en dipòsit al bar diverses caixes de llibres de la seva biblioteca personal. Llibres que per enyor a la germana es va llegint i que la marquen profundament, com Te deix amor la mar com a penyora de Carme Riera, lectura que desperta la seva vocació d'escriptora.
De ben jove ha de deixar els estudis i començar a treballar: primer en una fàbrica il·legal de circuits electrònics integrats, al cap de cinc anys en una oficina d’importació de productes químics i, finalment, amb vint-i-tres anys, a l’Ajuntament de Sabadell. Aquest treball suposa un abans i un després en la seva vida atès que gràcies a l’horari intensiu pot seguir estudiant: primer la llicenciatura de Filosofia a la Universitat de Barcelona, i a continuació un postgrau de periodisme i un màster d’estudis de gènere.
Durant l'etapa de formació universitària, destaca el mestratge de Fina Birulés, gràcies a qui Barderi forma part de la Junta del Seminari Filosofia i Gènere, organitza el Congrés Femení Mundial de Filosofia al CCCB el 2002 i és patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal.
Des de l’inici de la seva carrera com a escriptora ha combinat la novel·la amb la divulgació filosòfica. El seu primer llibre, Perdre per guanyar (Ara Llibres, 2008), ja barreja els dos gèneres. I en la seva darrera novel·la, La vida autèntica (Columna, 2022), la trama s’intercala constantment amb capítols de reflexió.
Un àmbit que marca la seva vida literària és el periodisme, que exerceix –especialment el cultural– simultàniament amb la publicació de llibres, col·laborant tant en premsa escrita com en ràdio i televisió. Ha fet entrevistes culturals, crítica teatral i cinematogràfica i articles d’opinió a mitjans com Serra d’Or, El Punt Avui, Núvol, Catorze, Sàpiens i La Maleta de Portbou. També ha participat en seccions radiofòniques com Filosofia per a la vida quotidiana amb Josep Cuní a Cadena Ser, a banda de col·laborar puntualment en altres programes de Catalunya Ràdio i TV3. El periodisme li dona disciplina i hàbit, a la vegada que una relació diària, quotidiana i gens mística amb l’escriptura.
Així mateix, es dedica a la comunicació i l’ensenyament amb conferències i cursos d’escriptura creativa. Els seus àmbits d'especialització són la dona i la literatura, sobretot Teresa Pàmies, de qui és comissària l’any 2019. Forma part de Lletres a les Aules i Lletres en Viu de la Institució de les Lletres Catalanes i ofereix regularment cursos i clubs de lectura al Col·legi de Doctors i Llicenciats. Altrament, és membre del jurat del Premi Prudenci Bertrana de novel·la i del Premi Josep Pla.
Té una gran vinculació amb Glòria Gasch, la seva primera editora i directora editorial de Columna Edicions. Barderi considera que cal reivindicar la figura de l’editor en la trajectòria d’un escriptor, ja que té un pes important en l'impuls d'una carrera literària amb la màxima qualitat i coherència.