Antologia
"En la procesión del Milagro ó de los rebuznos, como se la llama vulgarmente, y que es una de las más típicas españolas, se ve reunido cuanto han ido amontonando algunos siglos de lucha contra toda idea moderna.
Muchos de los objetos que en la misma lucen, son regalos de reyes, de magnates ó de prelados santificados después de su muerte.
Los gigantes de treinta palmos que abren la marcha fueron regalados por una duquesa inocentona, amiga de no sé que príncipe, y que por ello murió en olor de santidad. Los trajes de una danza de diablos cuya pantomima acaba con llevarse al infierno á un hombre honrado que muere sin confesion, mientras se les escapa un gran bandido, que reza una salve á última hora, los debe la ciudad á la munificencia de un rey, á quien llamaron padre de su pueblo. La imagen que llevan en andas los niños de la inclusa y que por medio de un ingenioso resorte, que juega el reverendo encargado de su educación, mueve los ojos y abre la boca, y es por ello el terror de los pobres expósitos, que ni aun en las imágenes que les dicen de cielo, pueden hallar el amor que les niega el mundo, fue ideada por un Inquisidor general, que fue en su tiempo muy temido y venerado. Un Cristo enorme ante el que se prosternan sus protejidos los labradores, porque les dicen que hace llover, fue llegado á la iglesia por el Obispo que más contribuyó á despoblar los campos, como encargado de la expulsión de los moriscos".
(Del llibre El Alma al diablo)
* * *
I. SOBRE FEDERALISME.
1. Lo Federalisme aplicat a Catalunya.
"Lo catalanisme sèrio i transcendental no es troba malament dintre la nació espanyola; es troba sí malament dintre de l'organització actual. Per tal motiu, té sols idees negatives: no és separatista, no és centralista, no vol dintre de casa nostra ingerències estranyes, no vol que s'influeixi en lo nostre caràcter desnaturalitzant-lo. Totes aquestes negacions podrien incloure's en una afirmació. Lo que no és separatista ni centralista, lo que no vol ingerències ni influències estranyes deixa sols de dir-se federalista si no ha comprès malament lo federalisme".
3. Catalanisme i Federalisme.
"Lo sistema federatiu se basa en la varietat. Proclama l'autonomia de diverses entitats que constitueixen la nació i les deixa en llibertat quasi complerta per a organitzar-se. D'això se'n desprèn que fins en l'oposició los federalistes han de ser amics de la varietat, i defensar lo sistema en relació a les necessitats i modo de ser de la regió en què viuen. Per això, los que vivim en Catalunya, sabent que aquí tenim per a ser federals motius especialíssims que no tenen les demés províncies, som catalanistes. Los catalans, per causes històriques i raons de caràcter, tenim molt esperit regionalista o provincialista, i com que aquest esperit és la base més sòlida per a la federació, l’alentem i el fomentem amb el nom de catalanisme".
III. SOBRE CATALANISME
30. Nova missió del Catalanisme.
"Fins ara pot ben dir-se que el nostre renaixement s'ha proposat ideals purament morals. Va començar exclusivament literari, puix que aparentment no es tenia sa acció més que al terreno de la poesia lírica i dramàtica. Al cap de poc temps, no obstant, va trobar estret lo camp, i va entrar en altres mires. Per tot arreu, com hem dit vàries vegades, han nascut associacions amb objecte més o menos científic, lo que pot ben assegurar-se és lo preliminar del naixement d'escoles científiques catalanes. Avui sabem ja que les qüestions rigorosament científiques poden ser tractades en la nostra llengua i amb l'esperit tal vegada poc brillant, però eminentment pràctic, que és fill del nostre caràcter català".
(Del llibre Articles polítics: "Diari Català" (1879-1881)
* * *
"És evident que dos pobles de condicions i caràcter tan distints i fins oposats com lo castellà i lo català, per més que es vulgui, no podran arribar jamai a fondre’s ni unificar-se. Encara que l'un d'ells se fes lo ferm propòsit de deixar-se absorbir i dominar per l'altre, no es conseguiria la fusió o unificació, puix la força del temperament ne protestaria sempre. Lo resultat no podria ser més que la degeneració completa i la desnaturalització del que es deixés dominar, com per la nostra desgràcia n'és un eloqüent exemple Catalunya. La voluntat no té jurisdicció sobre els sentiments, i si a còpia de constància logra algunes vegades fer-los pendre una direcció forçada, tan bon punt com se presenta una circumstància favorable, se li rebelen i reclamen lo dret que els correspon en justícia".
(Del llibre Lo Catalanisme)
* * *
"Por lo que hace á nuestro patriotismo catalán, nadie tiene el derecho á ponerlo en duda, porque hemos dado pruebas de él en cuantas ocasiones se nos han presentado. Cuando la reconstitución de la patria por la expulsión de los moros, la Confederación catalano-aragonesa tomó ya en esta obra una parte tan activa como cualquiera otro Estado de la península. Nuestro Jaime I es una figura histórica tan grande como la mayor de Castilla. Por otra parte, si cuando se realizó la unión por medio del casamiento de Isabel la Católica y de Fernando de Aragón, llevamos nosotros las islas Baleares, Valencia y otras tierras y reinos subyugados ó reconquistados por nuestras armas, cuando los moros recibieron el golpe de gracia en Granada, los aragoneses y catalanes estaban al lado de los castellanos, bajo los estandartes unidos de Aragón y Castilla."
(Del llibre España tal cual es)
* * *
"El programa del Gobernador modelo se fue desarrollando con exactitud matemática. El sábado por la mañana empezó á circular por mercados y plazas la noticia de que el domingo habria la gorda. Las criadas, famas inconscientes, la llevaron hasta los mas apartados rincones, y con sus mil trompetas produjeron una atmósfera tal, que al medio deia nadie estrañó que las celosas autoridades se creyeran en deber de hacer alarde de sus fuerzas. El domingo amaneció la ciudad con los campanarios ocupados militarmente y tomados algunos puntos estratégicos, y ello fue lo suficiente para que los tenderos de las calles principales dejaran de abrir ó abrieran las puertas solo á medias. Al medio dia la alarma habia cundido tanto, que, sin esfuerzos costosos, los amigos de la policía produjeron mas corridas que quisieron. El anochecer presentaban las calles ese aspecto tétrico, característico de los dias de asonada."
(Del llibre Una Autoridad modelo: historia de un gobernador de órden)