L'amor secret del rei En Jaume.
AL 1210, AL LLIT DE MORT, EL COMTE D'URGELL, Ermengol VIII, signa amb el comte-rei PERE EL CATÒLIC un tractat de prometatge entre la filla del comte, AUREMBIAIX, amb el fill del rei, JAUME (Jaume I). Elvira de Lara, esposa d'Ermengol i mare d'Aurembiaix, es queda a Balaguer amb la seva filla, soles, mentre els germans del rei difunt volen ocupar el comtat d'Urgell.
Elvira es casa, de seguida, amb el cavaller Guillem de Cervera, senyor de Juneda, vell amic i valedor de la família. Fidel sempre a la monarquia d'Aragó, Guillem de Cervera es convertí en el tutor d'Aurembiaix.
Sota l'amenaça dels seus cunyats, Elvira i Guillem decideixen portar Aurembiaix a Castella per tal que romangués sota la protecció dels Lara, mentre ells maldaven per preservar els seus drets al comtat.
L'amor secret del rei En Jaume segueix els passos d'Aurembiaix d'Urgell a la Cort castellana de Valladolid, a la llar dels oncles, els comtes de Lara. Amb ella, seguim la Cort castellana, que era en realitat “la casa de les dones”, essent els guerrers, i el mateix Alfonso VIII, a les escaramusses amb els sarraïns.
Amb Griselda de Provença i Elionor de Plantagenet, esposa d'Alfons VIII i filla del rei d'Anglaterra, vivim les trifulgues d'Aurembiaix d’Urgell, en l'època que els trobadors i joglars visitaven les Corts femenines.
Enmig dels sentiments de la poesia trobadoresca, Aurembiaix estima Jaume I, de qui sap que ha de ser l'esposa. Amb el punt comú trobadoresc de l'Amor de Lluny, Aurembiaix estimarà Jaume I, amb qui no es trobarà a l’Urgell fins que els nois tindran 22-25 anys.