Un informe recomana que Espanya entri a la llista negra de la pirateria mundial

Catalan
20 de febrer de 2013


L'Aliança Internacional de la Propietat Intel·lectual (International Intellectual Property Alliance, IIPA) recomana en el seu informe anual que Espanya torni a la llista de països sota vigilància a causa de les greus deficiències per assegurar la protecció de la propietat intel·lectual.


Els informes d'IIPA són estudis elaborats anualment per encàrrec de l'Oficina del Representant de Comerç dels EEUU (Office of the US Trade Representative, USTR) destinats a identificar els països que no proporcionen suficient cobertura legal a les exportacions nord-americanes de productes protegits per les lleis de propietat intel·lectual: indústria cinematogràfica, discogràfica, videojocs, llibre digital i programari, majoritàriament. Els països amb les pràctiques més oneroses són inclosos en la Special 301 Watchlist, la “llista negra de la pirateria mundial”, i són susceptibles de rebre sancions de caràcter comercial.


De fet l'Estat espanyol només ha estat un any fora d'aquesta llista de vigilància, el 2012, quan va sortir-ne arran de l'aprovació de la nova Llei Sinde. El que precisament denuncia IIPA són les greus mancances en l'aplicació d'aquesta llei –denunciades mesos enrere per CEDRO i la FAP [veure notícia]– destacant-ne l' “extremada lentitud” dels processos legals. Citant l'informe: “La inacció i la ineficàcia del govern en l'aplicació de la llei han provocat que l'efecte dissuasiu inicial quedés anul·lat” –i segueix– “La Comissió de Propietat Intel·lectual ha estat extremadament lenta en la resposta a les demandes dels titulars dels drets. En data d'avui només dos webs han tancat com a resposta a les queixes presentades a la Comissió per membres d'IIPA, i ambdós han tancat voluntàriament. A més, fins ara la Comissió de Propietat Intel·lectual no ha fet ús ni una sola vegada de la seva autoritat per sol·licitar al Tribunal Administratiu una ordre judicial de tancament dels webs que infringeixen la legalitat. Mentrestant, IIPA té notícia d'almenys 80 expedients sense resoldre”.


L'informe d'IIPA inclou tretze accions prioritàries per lluitar contra la pirateria, com ara incrementar els recursos de la Comissió de Propietat Intel·lectual perquè les demandes es resolguin amb celeritat, retirar la circular que va emetre el Fiscal General el 2006 que despenalitza l'intercanvi d'arxius (P2P), perseguir a través de la Llei de Propietat Intel·lectual els llocs web que enllacen amb contingut il·legal, permetre que els afectats puguin acudir als tribunals per les vies penal i civil i establir una autoritat nacional que coordini la lluita contra la pirateria a Internet entre el Ministeri de l'Interior, els cossos de policia i els governs autonòmics i regionals, entre d'altres.


L'informe d'IIPA no entra a considerar el que s'ha denunciat des de tots els àmbits de la cultura des que va entrar en vigor: la pujada de l'IVA del 8 al 21% per a la majoria dels productes culturals (arts escèniques, llibre digital, arts visuals…) i que situa l'Estat espanyol com el país de la zona Euro amb l'IVA cultural més elevat: un 21% enfront del 5,5% de França, 7% d'Alemanya, 10% d'Itàlia o 13% de Grècia i Portugal [El País, 31/08/2012]. Aquest increment de l'IVA ha comportat un augment encara més elevat de la pirateria en tots els sectors, molt especialment en el llibre digital, i va en direcció contrària a la reclamació del sector editorial d'equiparar el suport digital i el de paper.


Descarrega l'informe d'IIPA.




Notícies relacionades:



"La 'Lei Sinde-Wert', ese agujero negro", El País, 15/02/2013.

"Els creadors volen que Espanya torni a la llista negra de la propietat intel·lectual", Ara, 13/02/2013.

"IIPA recomienda que España vuelva a la lista negra de la propiedad intel·lectual", Expansión, 13/02/2013.
Categoria