Full de ruta per actualitzar la propietat intel·lectual en l'economia digital a Europa

Catalan

El Directori General de Mercat Intern i Serveis de la Comissió Europea (DG MARKT) acaba de publicar el full de ruta per emprendre la reforma de les actuals lleis sobre propietat intel·lectual en l'economia digital a la Unió Europea. Aquest document és el resultat del procés Licences for Europe, que es va concloure dimecres passat després d'un any de treball en el qual van participar representants de les diverses parts interessades: organismes de concessió de llicències, representants dels titulars de drets, usuaris comercials i no comercials de continguts protegits i usuaris finals.

Segons el comissari europeu responsable de mercat interior i serveis, Michel Barnier, que és un dels promotors d'aquesta iniciativa, els drets d'autor són “el motor darrera la diversitat, la creativitat i la innovació que Internet posa a la disposició de tots nosaltres”, unes declaracions que posen l'accent en la gran reivindicació dels creadors: que els avenços tecnològics no repercuteixin negativament sobre els mitjans de subsistència dels artistes.

Aquest informe, presentat a la Comissió Europea, analitza quines són les àrees en les quals calen reformes més urgents per preservar els drets de propietat intel·lectual, i les accions que hi cal prendre: des d'accions legislatives a noves polítiques públiques o a la promoció del diàleg entre les parts implicades.

Pel que fa al sector del llibre, és l'European Writers' Council –del qual l'AELC és membre de ple dret des de fa vint-i-cinc anys– qui representa els interessos dels autors. L'EWC ha participat en dos dels quatre grups de treball: el que tractava sobre la portabilitat transfronterera de continguts i el que tractava sobre models de "microllicències" i continguts generats per l'usuari.

En relació al llibre electrònic, aquestes són algunes de les conclusions:

Ampliar el mercat i les connexions
És urgent potenciar el mercat internacional del llibre electrònic, i que els consumidors europeus tinguin l'oportunitat d'adquirir llibres des de qualsevol país, plataforma i dispositiu, de manera que es garanteixi en tot moment la protecció dels drets de propietat intel·lectual.

Cal donar la màxima prioritat al desenvolupament de formats oberts, com l'«epub», i d'altres projectes més amplis que tenen per objectiu eixamplar el mercat a través d'estàndards que puguin operar de manera interactiva i sense restriccions. També cal posar fi a les limitacions pel que fa a la portabilitat de contingut digital i de dades entre els diferents dispositius d'un mateix usuari.

Informar millor el consumidor
És essencial que els llibres electrònics es puguin trobar fàcilment en línia. Actualment, quan un lector vol comprar un llibre electrònic fa una cerca a Internet o visita directament el web d'un proveïdor, però és molt difícil que tingui informació de totes les opcions disponibles. El consumidor hauria d'estar informat en tot moment de les opcions que té per comprar llibres electrònics, tant dins com fora del propi país. Hauria d'estar informat dels formats d'arxiu disponibles, del tipus de compra –accés temporal, descàrrega, lectura en núvol, etc.–, dels idiomes disponibles i rebre informació sobre el distribuïdor. A més, l'idioma actua sovint com a barrera, especialment pel que fa a l'oferta d'obres en una idioma diferent del majoritari del lloc de compra.

El projecte de desenvolupament d'una eina per a millorar l'accés i la informació dels consumidors al mercat de llibres electrònics es troba actualment suspès. Aquest projecte ha rebut el suport de la Comissió Europea, però sense el suport financer dels sectors públic i privat no podrà progressar.

INFORMA'T-EN MÉS

Resum del procés Licenses for Europe (pdf, en anglès).
Vídeo de la presentació de les conclusions (en anglès).
Resum de les conclusions del grup de treball sobre portabilitat de continguts  (pdf, en anglès).
Web de la Comissió Europea sobre Licenses for Europe (en anglès).
– Notícia: El grup de treball europeu sobre propietat intel·lectual en l'economia digital presenta les conclusions (6 de novembre de 2013).
– Notícia: La Comissió Europea acorda un full de ruta per modernitzar els drets d'autor en l'economia digital (22 de desembre de 2012).


Categoria