21 de novembre de 2014
Fa alguns anys que s'està negociant un tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE. Aquest tractat, que abasta qualsevol aspecte comercial, afecta també el món de la cultura.
Durant algun temps s'ha cregut que, a instàncies del govern francès, el TTIP asseguraria la protecció actual del sector cultural. Tanmateix, aquesta protecció s'ha negociat únicament per al sector audiovisual i la resta de sectors queden totalment desprotegits.
Això és així fins a l'extrem que la publicació de llibres està classificada com a «servei empresarial» i no com a part de la cultura.[1] Així, qualsevol mena d'excepció que es faci per al sector cultural no s'aplicarà al món del llibre.
Us demanem ajuda per aconseguir una cosa que cau pel seu propi pes: que els llibres entrin dins la categoria de cultura i que se'ls inclogui explícitament en l'excepció cultural. Això ha de tenir com a objectiu protegir els creadors europeus en diversos fronts:
-Drets d'autor i drets morals: la majoria de legislacions europees són més protectores amb els drets d'autor i els drets morals que no pas les dels EUA. Els autors catalans volem continuar sent els propietaris de les obres que creem, no només per poder rebre una retribució d'acord amb l'impacte que tinguin sinó, sobretot, per poder exercir el nostre dret de control sobre l'ús que es fa d'aquestes obres. En aquest sentit, el TTIP no és l'única amenaça als nostres drets, sinó que el projecte europeu d'harmonització del copyright també ens afecta. Qualsevol canvi en la legislació europea ha de servir per assegurar que els creadors estiguem més protegits, i no el contrari.
-Fair use: estem totalment en contra de la introducció del concepte dels EUA de fair use, o «ús legítim», que a la pràctica significa que qualsevol pot apropiar-se d'una obra aliena si la modifica mínimament. Això atempta contra el que es pot considerar legítim en qualsevol cas.
-Preu fix del llibre: en els països europeus on hi ha un preu fix per al llibre, s'ha de poder mantenir aquesta legislació. D'altra manera, els grans grups empresarials estarien en condicions d'eliminar totalment les empreses locals. Els autors que reben percentatges de les vendes en concepte de drets d'autor veurien, a més, minvar els seus ingressos si fos possible vendre qualsevol llibre a qualsevol preu.
-Llibre electrònic: el que impedeix la circulació dels llibres electrònics no són els drets d'autor, sinó els sistemes propietaris de lectura. Els autors animem els legisladors a eliminar les barreres en el programari, de manera que qualsevol llibre electrònic adquirit legítimament pugui llegir-se en qualsevol dispositiu, i a imposar les mesures necessàries per lluitar contra la pirateria. Això pot fer-se en forma de més control sobre les pàgines de pirateria conegudes, tot i que seria més realista fer-ho mitjançant taxes sobre les operadores d'internet i els motors de cerca més habituals, que s'enriqueixen (i no poc) gràcies precisament a la pirateria. Aquestes taxes, en mans de les entitats de gestió de drets col·lectius, revertirien en benefici dels autors i els editors i els compensaria per les pèrdues ocasionades per la pirateria.
-Empreses que intervenen en la legislació: segons un document filtrat el maig passat,[2] el TTIP preveu que les empreses puguin intervenir en el procés legislatiu i fins i tot exigir indemnitzacions si les legislacions estatals interfereixen amb els beneficis econòmics que preveuen. Això, que és inacceptable en general, per al món del llibre voldria dir que qualsevol iniciativa legislativa per protegir els autors podria veure's desafiada per les empreses que es considerin «perjudicades» per aquesta legislació.
Com hem dit, tot el que exposem és preocupant per als autors (tant escriptors com traductors) i també per als editors. Gegants com Amazon o Google podrien capitalitzar la feina que fem els altres, sense que tinguem cap mena de protecció estatal o europea, i de fet aquestes empreses dediquen molts recursos a influenciar els polítics implicats en les negociacions, de vegades amagant-se darrere organitzacions opaques que diuen defensar els drets dels «ciutadans».
Amb la idea que un TTIP que no tingui en compte els autors significarà una major circulació de les seves obres, intenten fer creure que la desprotecció dels creadors de cultura serà beneficiosa per a la cultura. Com s'entén que sigui beneficiós per a un sector l’arraconament del motor d'aquest sector?
Per tot això us demanem que us informeu sobre el TTIP i l'impacte que pot tenir sobre el món de la cultura, i que difongueu l'assumpte a través dels mitjans i tribunes de què disposeu.
* * *
1. Com a exemple, citem una font de la Comissió Europea que diu: «This does not mean that from a trade perspective any culture-related activity will be necessarily considered as part of the cultural sector. Printing and publishing, for instance, are classified as 'business services' and not as a cultural sector.» http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/july/tradoc_152670.pdf
2. Aquí en podeu trobar més informació: http://www.publico.es/politica/521575/las-multinacionales-escaparan-al-control-politico-con-el-tratado-de-libre-comercio-ue-eeuu