Diverses entitats i organitzacions de l'Estat espanyol hem iniciat una campanya de protesta en contra de certes mesures legislatives adoptades pel Govern central. Segons la legislació actual, cobrar una pensió és incompatible amb l'activitat creadora. Des del 2012, qualsevol professional de la creació jubilat que desitgi continuar desenvolupant la seva activitat intel·lectual ha d'elegir entre deixar de fer-ho –o fer-ho de franc– o renunciar a la seva pensió. La decisió –adoptada pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social–, està ocasionant greus perjudicis als creadors, però també un dany incalculable al desenvolupament de la creació intel·lectual.
La declaració «Pel dret a continuar creant» [«Por el derecho a seguir creando»] es va entregar al Ministerio de Cultura, Educación y Deporte, i ha estat signat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana juntament amb Visual Entidad de Gestión de Artistas Plásticos (VEGAP), Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), Asociación Colegial de Escritores de España (ACE), Plataforma en Defensa de la Cultura, Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), Federación de Músicos Asociados (FEMA), Foro de Asociaciones de Guionistas de Audiovisual (FAGA), Asociación estatal de compositores para el audiovisual (MUSIMAGEN), Asociación de Autores Literarios de Medios Audiovisuales (ALMA), Federación de Compañías de Danza (FECED), Junta de Autores de Música (JAM) i Asociación de Grupos de Música Antigua (GEMA).
* Per a més informació sobre aquest afer visiteu l'apartat «Autors pensionistes» de la secció de temes professionals d'aquesta pàgina.
Pel dret a continuar creant
Pel Des de l’any 2012, qualsevol professional de la creació més gran de 65 anys que vulgui continuar desenvolupant la seva activitat, té dues opcions:
a) Cobrar la pensió però renunciant, en aquest cas, a percebre una retribució pels seus cursos, articles, conferències, i als drets d’autor que generi la seva obra, si amb això supera en ingressos l’SMI anual brut;
b) Continuar aportant el seu coneixement, fruit de la seva experiència al llarg dels anys, o percebent els drets d’autor que legítimament li corresponen, però renunciant aleshores a la seva pensió contributiva i no contributiva.
Malgrat les greus dificultats econòmiques que el sector creatiu ha travessat els darrers anys en el nostre país, el Govern va penalitzar i va retallar l’activitat creadora que beneficia tothom. Les conseqüències de la seva aplicació són clares:
1. Un dany de proporcions incalculables al desenvolupament intel·lectual del nostre país impedint que els nostres autors puguin continuar fent aportacions en una etapa de la seva vida en què el grau de maduresa, experiència i saviesa pot revertir en la millora d’una societat cada vegada més necessitada de pes intel·lectual.
2. Una desprotecció dels creadors, especialment els de les rendes més baixes, que no poden complementar les seves pensions no contributives amb el fruit del seu coneixement.
3. Un descens de la contribució a la Hisenda Pública. Si els creadors deixen de produir, també deixaran de contribuir a les arques públiques.
Per tot això, EXIGIM:
1. La compatibilitat de la percepció de pensions amb els rendiments del treball derivats de l’activitat creativa.
2. El cessament immediat de la campanya posada en marxa pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que insta els afectats a escollir entre continuar mantenint una vida intel·lectualment activa o la pensió de jubilació.
3. L’obertura d’un procés de diàleg amb les organitzacions d’autors que permeti trobar una solució justa per a aquells que, en acabar la vida laboral activa, vulguin aportar encara el seu talent al patrimoni cultural i cientificotècnic de la nostra societat.
4. Que en virtut d’un procés de reflexió i anàlisi del sector, el nou Govern que surti de les urnes el 20 de desembre, dissenyi una nova norma que permeti compaginar el desenvolupament social i creatiu amb els drets socials i laborals de tots.
Madrid, 6 de novembre de 2015
SIGNAT: Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Visual Entidad de Gestión de Artistas Plásticos (VEGAP), Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), Asociación Colegial de Escritores de España (ACE), Plataforma en Defensa de la Cultura, Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), Federación de Músicos Asociados (FEMA), Foro de Asociaciones de Guionistas de Audiovisual (FAGA), Asociación estatal de compositores para el audiovisual. (MUSIMAGEN), Asociación de Autores Literarios de Medios Audiovisuales (ALMA), Federación de Compañías de Danza (FECED), Junta de Autores de Música (JAM) i Asociación de Grupos de Música Antigua (GEMA).
Descarrega el manifest en pdf (en castellà).