CEATL també alerta del perill que suposa el TTIP pel sector del llibre

Catalan
4 de febrer de 2015


El Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris, CEATL, ha fet públic un comunicat en què insta les parts negociadores del TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els EE. UU.), a incloure el sector del llibre i de l'edició en l'anomenada «excepció cultural», i a reafirmar de manera inequívoca la legalitat dels programes públics de suport a la literatura.


Amb el redactat actual del TTIP, el sector del llibre està greument amenaçat, perquè les mesures de protecció del sector cultural, l'«excepció cultural» –en relació a la diversitat cultural i lingüística de la UE, i a les polítiques públiques de promoció cultural– només inclouen la indústria audiovisual. Sorprenentment, el sector de l'edició i el llibre està classificat dins l'epígraf de «serveis empresarials», [veg. TTIP negociating mandate, art. 21, p. 7] i per tant es veuria afectat de ple per les mesures de desregulació del mercat incloses en el TTIP. Aquest tractat "toleraria" els programes de promoció i protecció de la cultura només en el cas que fossin "no-discriminatoris", condició que podria comprometre les ajudes públiques a la creació i altres mesures protectores com ara el preu fix del llibre o les polítiques de préstec públic.


Com ha fet notar CEATL en el seu comunicat, és difícil que les polítiques de promoció cultural siguin totalment neutres: fins i tot encara que reglamentacions nacionals com ara el preu fix del llibre siguin no-discriminatòries, en el sentit que s'apliquen tant a obres nacionals com estrangeres, provoquen afectes discriminatoris sobre el mercat. Per exemple, poden contribuir a mantenir un nivell de preus que afavoreixi la indústria editorial local en front a les grans multinacionals estrangeres.


L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ja va alertar, en un comunicat el novembre passat, [veg. El TTIP, una greu amenaça pel sector del llibre a Europa] del perill que suposaria desprotegir el sector del llibre i considerar-lo com a un simple «servei empresarial». Aquest comunicat es va enviar a tots els eurodiputats que representen els territoris de parla catalana, alguns dels quals van mostrar interès en la qüestió. Des de l'European Writers' Council, que aglutina les associacions d'escriptors d'Europa, també s'estan presentant iniciatives perquè s'incloguin els llibres dins la categoria de cultura.


Incloure el món del llibre dins la categoria de cultura té com a objectiu protegir els creadors europeus en diversos fronts: regular els dret d'autor i els drets morals sobre l'obra, mantenir el preu fix del llibre, potenciar l'àmbit digital a través de formats digitals oberts que puguin operar de manera interactiva i sense retriccions de portabilitat, evitar la introducció a Europa del concepte de «fair use» de la legislació dels EE.UU i defensar els drets dels creadors en front de les grans empreses multinacionals del sector.


Llegiu aquí els comunicats i documents relacionats:



CEATL: CEATL sounds the alarm on literature and publishing not being covered by the so-called 'cultural exception' / CEATL alerte sur le fait que la littérature et l’édition ne sont pas protégées par l'«exception culturelle».



AELC: El TTIP, una greu amenaça pel sector del llibre a Europa.



UE: TTIP Negociating Mandate - Directives for the negotiation on the Transatlantic Trade and Investment Partnership between the European Union and the United States of America (document desclassificat).



Comissió Europea: TTIP and culture.



Categoria