Setze organitzacions europees d'artistes i creadors han enviat avui, al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, una carta expressant preocupació pel tractament dels drets d'autor que fan certes grans plataformes de continguts digitals.
Els punts bàsics de la carta són els següents:
El sector cultural i creatiu no s'ha beneficiat de manera justa i equitativa de l'increment del consum de productes culturals a Internet, a causa de la distorsió de mercat provocada per les grans empreses que exploten digitalment continguts sobre els quals hi ha drets d'autor.
Algunes grans plataformes digitals han obtingut enormes beneficis econòmics a partir de la distribució de contingut protegit per la llei de propietat intel·lectual. Aquestes grans plataformes rebutgen l'obligació de demanar llicències per a l'ús d'aquest material protegit, i s'aprofiten de la seva capacitat de poder en el mercat digital per a fer valer la seva posició per sobre els drets dels creadors.
Els signants demanen que la Comissió Europea redacti lleis en què es protegeixi el treball d'artistes i creadors. Lleis en què quedi ben clar que aquestes plataformes han de demanar permís i retribuir de manera justa i equitativa als titulars dels drets d'autor dels materials que exploten econòmicament.
La signen la gran majoria de federacions i organitzacions que representen l'àmbit cultural i artístic europeu: federacions d'associacions d'escriptors, guionistes, periodistes, editors, músics, artistes visuals, actors, fotògrafs, discogràfiques, mitjans de premsa i comunicació, etc. Entre elles, el Consell Europeu d'Escriptors (European Writers' Council, EWC), del qual l'AELC és membre des de 1989.
Paral·lelament enviaran cartes similars als vicepresidents de la Comissió, Andrus Ansip i Frans Timmermans, i als Comissaris Günther Oettinger, Tibor Navracsics, Elżbieta Bienkowska i Margrethe Vestager.
L'actualització de les lleis de propietat intel·lectual és una de les deu prioritats que es va marcar la Comissió Europea per consolidar el Mercat Únic Digital. Consta de quatre pilars o mesures:
1. Eliminar les traves a l'accés a continguts digitals entre els estats membres de la UE.
2. Repensar les excepcions i limitacions als drets d'autor en l'àmbit digital.
3. Unificar els sistemes de llicències.
4. Lluitar contra la pirateria.
El el marc d'aquest procés de reforma, els creadors europeus estem des de fa temps pressionant perquè els nostres drets es tinguin en compte, i es defensin els drets d'autor, econòmics i morals, per sobre dels interessos econòmics dels grans lobbys internacionals.
Descarregueu la carta (en anglès): Status of Online Platforms in Relation to Copyright (24 de febrer de 2016).