Un any de crisi per al sector del llibre europeu
L'European Writers’ Council va fer el 2020 un estudi sobre l'impacte econòmic de la Covid-19 en escriptors i traductors del sector del llibre europeu després de fer una enquesta a 33 organitzacions professionals de 27 països. Ara en publica el resultat a One Year of Crisis: The Winter of our Discontent, on descriu la situació actual del sector (pèrdua d'ingressos, buits legals, problemes de benestar social i els impactes d'aquesta crisi en els propers anys).
Les dades obtingudes el 2020 feien preveure una profunda ruptura dins el sector del llibre. Les previsions s'han confirmat, inclosa la reducció de noves publicacions a Europa en gairebé un terç (150.000 títols menys), la qual cosa ha reduït de manera radical i sense precedents la diversitat literària. Escriptors i traductors també han patit una reducció d'ingressos per la cancel·lació d'esdeveniments presencials com lectures, conferències, tallers o beques de residència, a més dels ingressos per drets d'autor o avançaments que han sigut endarrerits o cancel·lats.
És especialment preocupant la manca de suport rebuda pels autors autònoms: només la meitat dels 20 països amb suport estatal va poder compensar la pèrdua d'ingressos involuntària del 30% al 60% dels treballadors autònoms a temps complet.
El pas al món digital va ser només un intent de solucionar-ho. L'augment de demanda de llibres electrònics i d'audiollibres no va compensar la caiguda de les vendes al sector. Les lectures o esdeveniments en línia poques vegades eren de pagament: fins ara no hi ha cap incentiu que animi el públic a pagar l'entrada d'actes virtuals.
La crisi ha demostrat que les condicions contractuals d'escriptors i traductors sovint són insuficients i ha demostrat la bretxa de valor afegit quan la seva obra s'utilitza en línia o en institucions educatives i biblioteques digitals. És encara més depriment que la implementació de la directiva sobre els drets d'autor en el mercat únic digital s'hagi endarrerit en la majoria de països de la Unió Europea. La meitat de les persones que han contestat l'enquesta valoren la situació entre greu i molt greu.
Les classes en línia van augmentar l'ús de materials escolars i didàctics. Això va fer que se n'ampliessin les llicències i sovint les fessin disponibles de manera gratuïta, fet que va suposar pèrdues als escriptors del sector educatiu. És un tema que serà objecte de debat en el futur: l'educació necessita pressupostos i protecció legal, no debilitament de les fonts de coneixement.
No obstant això, els enquestats van valorar positivament la democratització de la literatura: els autors, que abans depenien de si se'ls convidava a presentar els seus llibres o no, van aprofitar l'oportunitat per arribar en línia a lectors d'arreu, o per desenvolupar nous formats de conversa, tallers o conferències literàries-polítiques. A més, la crisi ha encoratjat l'edició de llibres electrònics i l'associació de llibreters locals amb petites empreses per enviar llibres a persones confinades.