Svetlana Aleksiévitx s'endú el Nobel de literatura
L'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha rebut el Premi Nobel de Literatura. És una de les veus crítiques amb el règim soviètic més valorades. L'autora és coneguda sobretot pel seu relat sobre la guerra de l'Afganistan, i per la seva crònica del desastre de Txernòbil. Durant la roda de premsa que ha donat a la seu del PEN de Minsk, Aleksiévitx, exultant, ha dit «és una recompensa no només per mi, sinó també per la nostra cultura, pel nostre petit país», afegint coses com «respecto el món rus de la literatura i de la ciència, però no el món rus de Stalin i Putin».
Una veu femenina, compromesa amb la llibertat, i a contracorrent, s'ha imposat doncs a candidats que fa temps que sonen per al Nobel de literatura, com Milan Kundera, Murakami, Philip Roth, Salman Rushdie, Ngugi Wa o fins i tot Bob Dylan.
Autora de sis títols, és de moment encara inèdita en català. L'editorial Raig Verd, del grup Llegim en Català, està preparant la publicació de l'últim llibre de l'autora, Temps de segona mà. La fi de l'home roig, traduït per Marta Rebón, que s'espera que surti a la llum en les properes setmanes. Temps de segona mà és «una obra que parla dels últims vint anys de la història de Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat les persones que creien fermament que aquest règim era l’única forma ètica de vida. Des d’un moment inicial de confusió, amb les promeses de capitalisme de Gorbatxov (que per a la majoria no era res positiu, sinó el mal contra el qual havien lluitat tota la seva vida), fins a arribar al moment actual, en què molts es pregunten per què Rússia, amb la seva grandesa, no els proporciona més possibilitats d’una vida feliç i pròspera.» Més informació. En castellà només existeix la traducció del 2006 Voces de Chernobil (trad. Ricardo San Vicente; ed. Siglo XXI, reed. ed. Debate).
Els darrers premis Nobel de literatura han estat per Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, J. M. G. Le Clézio, Doris Lessing i Orhan Pamuk.