Segona votació del XX Premi Jaume Fuster
Després de tancar la primera ronda de votacions s'anuncien els escriptors finalistes al Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana 2020. En ordre estrictament alfabètic de cognom, els noms dels escriptors que han quedat en les tres primeres posicions són Narcís Comadira, Josep Lozano Lerma i Antoni Vidal Ferrando.
El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut l'obra d'un autor, i que té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. La votació es fa en dues rondes: una primera ronda oberta i una segona ronda amb els tres noms més votats. Les bases es poden consultar al web de l’AELC. Un cop acabada la primera ronda, et demanem novament el teu vot per escollir un dels tres noms. Llegeix aquí les bases del premi i consulta la cronologia d'autors premiats.
Els socis de l'AELC poden votar el guanyador fins al 22 de març per correu postal, per correu electrònic o bé a través del formulari de votació que es troba a continuació.
Narcís Comadira (Girona, 1942) és poeta i pintor. També ha exercit altres disciplines artístiques o relacionades amb l'art, com la dramatúrgia, la traducció, l'article periodístic, la crítica literària, l'estudi de la història de l'art, l'arquitectura i la publicitat. La seva lírica tendeix, a través d'un progressiu rigor mètric i lingüístic, cap a les formes clàssiques, la contemplació, la reflexió i la ironia. Valora el mestratge de la poesia de Gabriel Ferrater, de Josep Carner i de J. V. Foix. De la faceta de traductor, sobretot de l'italià i de l'anglès, cal remarcar les antologies de poetes italians i obres de G. Bassani, E. de Filippo, L. Pirandello, W. H. Auden i R. Rowell. El 1991 es va iniciar com a dramaturg. Ha estat guardonat amb premis com el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d'Or en diverses modalitats i el Nacional de la Crítica.
Josep Lozano Lerma (Alginet, 1948). Es llicencia en lletres modernes a la Universitat de París (1976), i es doctorà per la Universitat de València (2008). Publica un volum de poemes, Poemes Home-Terra (1971) i posteriorment es dedica a la narrativa. El 1979 guanya el premi Andròmina de narrativa amb la novel·la Crim de Germania, (també premi Crítica Serra d’Or 1981 i de la Crítica del País Valencià 1980), que constitueix una veritable fita dins la narrativa moderna al País Valencià. Ha publicat també El cavallet de cartró (1984, premi Tirant lo Blanc i millor llibre infantil de la Generalitat de Catalunya 1985) i tres reculls de narracions, Històries marginals (1982), Laodamia i altres contes (1986) i Després de les tenebres i altres narracions (2013). És també autor de les novel·les Ofidi (1991, premi Prudenci Bertrana), Ribera (1991, premi Ciutat d'Alzira 1990) i Mut de la campana (2003), i del poemari L'Albufera. Pallus Naccararum (2014). És autor de guions de televisió i cinema, traductor de diverses obres i col·laborador en revistes literàries. L'any 2006 creà la revista Aljannat. Revista d'Estudis Locals d'Alginet. Ha estat promotor de la Festa Estellés.
Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945) és poeta i narrador. Mestre de professió, la seva obra poètica parteix de la seva identitat illenca per a construir un discurs sobre l'ésser humà contemporani. Com a poeta ha guanyat els premis Ausiàs March (1985), Ciutat de Palma (1985 i 1995), el Cavall Verd - Josep M. Llompart (1993), i la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona (1994), entre d'altres. Dels seus llibres podem destacar Calvari (1992), El batec de les pedres (1995), Cap de cantó (2004) i Gebre als vidres (2012). Els últims anys han vist la llum diverses antologies poètiques, entre elles El jardí de les delícies (2005), en edició bilingüe català-castellà, i A cops de ferro i àlgebra (2005), a cura de D. Sam Abrams. El 2008 es publicà tota la seva poesia en un sol volum, Allà on crema l'herba: Obra poètica (1986-2007). Com a narrador s'ha de recordar la seva trilogia sobre la Mallorca del segle XX, iniciada amb Les llunes i els calàpets (1994) i completada amb La mà del jardiner (1999), premi Sant Joan de novel·la i L'illa dels dòlmens (2007), premi de la crítica Serra d'Or. Cal destacar també el seu dietari Amors i laberints (2010), i el seu primer recull de narrativa, Els miralls negres (2013). Durant un temps s'ha dedicat a la història i, de resultes d'aquesta etapa han sortit alguns assaigs, el més important dels quals és La població i propietat de la terra en el municipi de Santanyí (1868-1920).