S'atorguen els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians
En la categoria d'assaig, Isabel-Clara Simó pel seu llibre Adéu, Boadella, editat per L'arquer. En narrativa, el premi d'enguany s'atorga ex aequo a Salvador Company per Silenci de plom (ed.62) i Isidre Martínez Marzo per Cementiri dels Anglesos (3i4). Un fenomen que també es dóna en poesia, ja que l'han guanyat dues obres: Gradual, de Josep M. Balbastre (ed. Denes), i Rebel·lió de la sal, de Teresa Pascual (ed. Pagès). Pel que fa al teatre, el premi en aquesta categoria s'ha adjudicat a Antoni Torreño per Deesses per nassos, d'editorial Bromera. Finalment el premi Difusió de la Literatura la Junta de l'Associació d´Escriptors en Llengua Catalana (àmbit de País Valencià) l'ha atorgat al Quadern, suplement cultural de l'edició valenciana del diari El País.
Adéu, Boadella està plantejat com una carta oberta a aquest director teatral, on l´autora li diu que en realitat si ell se´n va de Catalunya no és pel nacionalisme català, com ell afirma, sinó més senzill que tot això: perquè ha perdut el favor del públic català, perquè el públic ha deixat de riure-li unes gràcies que ja no li fan gràcia. “Les conspiracions són fruit de la imaginació d'un home d´un talent enorme que no pot veure el seu teatre buit”.
Silenci de plom és una novel·la complexa i ambiciosa, que demostra un perfecte domini de les veus narratives. Una redona màquina literària bastida a través de tres eixos narratius que a poc a poc aniran lligant-se en l´espiral de la ficció fins al sorprenent desenllaç final. Amb una prosa pulcra i elegant Company ens ofereix una obra obsessiva sobre la identitat i l´absència, sobre la mort i els abismes. Aquesta obra va guanyar el premi Joanot Martorell.
Cementiri dels anglesos ens parla d'una història revelada a través de la lectura d´unes làpides en el Cementiri dels Anglesos de Dénia. La memòria d´una família canadenca, tres generacions enrere, que abandona la Terranova nativa per dedicar-se a Dénia al negoci de la pansa. L´obra ja ha estat guardonada amb el premi Ciutat d´Elx.
Gradual ja havia guanyat amb anterioritat el premi Manuel Rodríguez Martínez d´Alcoi. Es tracta d´un poemari compacte, d´una força inusual que va en augment a mesura que avança el llibre, poema rere poema, fins al darrer esclat: una contundent part final composta per un grup de poemes en prosa.
Rebel·lió de la sal (Pagès editors), de Teresa Pascual, és un poemari sobre el silenci, sobre el dolor i l´absència, escrit en decasíl.labs i hexasíl.labs, despullat de tota retòrica buida. En aquest llibre Pascual aposta per una poesia més conceptual, per un pensament que continga i expresse les emocions, però que apunta a la veritat més pregona, al centre de les coses. L´obra va guanyar el Premi de la Crítica Catalana.
Deesses per nassos és una divertídissima obra on es revisa la història de la humanitat i els seus valors. Demèter i Persèfone decideixen desobeir la imposició per la qual mare i filla s´ha de separar cada tardor. Així, Persèfone no tornarà als inferns i les dues deesses s´amagaran de la policia de l´Olimp entre els humans i aterraran en distintes èpoques i distintes cultures.El jurat d'aquesta edició l'han format Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Esperança Camps, Ramon Guillem i Jaume Pérez Montaner.
Els premis es lliuren durant un sopar que té lloc a València el 29 de maig, on es ret homenatge a l'escriptor Lluís Alpera, amb parlaments de Marc Granell i Jaume Pérez Montaner.El lloc, l'hotel Astoria Palace (plaça Rodrigo Botet, 5, València).
El preu per als socis (fins a un acompanyant) és de 25 € per persona. Per als no socis: 40 € per persona.
Per a fer-ne la reserva, contacteu amb l'AELC: tel. 93 302 78 28 - Fax 93 412 58 73 - c/e: aelc@escriptors.cat.