Ja està disponible el retrat de Narcís Comadira d'Esteve Miralles
La presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid, ha fet el lliurament del Premi Jaume Fuster 2020 a Narcís Comadira. Tot i que el guardó es va donar a conèixer al maig de l'any passat, les restriccions sanitàries no van permetre fer-ho presencialment. Aquest matí, l'escriptor ha rebut la ploma, el diploma i exemplars del retrat que se li ha dedicat amb motiu del premi.
Es tracta del número 35 de la col·lecció «Retrats» de l'Associació, dedicada a presentar la personalitat i l'obra dels autors homenatjats per l'entitat. Del retrat:
En la mesura del possible, voldria poder traçar una guia comprensible i temptativa, i aventurada, de la seva obra. És a dir: de la biografia de les seves troballes literàries. O encara més concretament: el repàs biogràfic d’aquelles traces d’exploració del món i del llenguatge –si fem veure que, artísticament parlant, són dues coses diferents– que ja han esdevingut, per a la literatura contemporània, un llegat inesquivable. Narcís Comadira (1942) haurà donat a conèixer versos, almenys, i amb una continuïtat de diàleg fèrtil amb la nostra societat, entre 1966 i 2022. I hauran estat sis dècades de confrontació íntima amb una realitat col·lectiva que ha modificat les pautes –i les condicions– del diàleg literari d’una manera radical, substancial, desafiadora.
Descarrega-te'l en diversos formats digitals
Narcís Comadira (Girona, 1942) és poeta i pintor. També ha exercit altres disciplines artístiques o relacionades amb l'art, com la dramatúrgia, la traducció, l'article periodístic, la crítica literària, l'estudi de la història de l'art, l'arquitectura i la publicitat. La seva lírica tendeix, a través d'un progressiu rigor mètric i lingüístic, cap a les formes clàssiques, la contemplació, la reflexió i la ironia. Valora el mestratge de la poesia de Gabriel Ferrater, de Josep Carner i de J. V. Foix. De la faceta de traductor, sobretot de l'italià i de l'anglès, cal remarcar les antologies de poetes italians i obres de G. Bassani, E. de Filippo, L. Pirandello, W. H. Auden i R. Rowell. El 1991 es va iniciar com a dramaturg. Ha estat guardonat amb premis com el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d'Or en diverses modalitats i el Nacional de la Crítica. És soci d’honor de l’AELC i l'any passat va rebre el XX Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana.
Publicacions de l'AELC
L'Associació edita diversos materials recollir de les activitats més rellevants i de l'obra dels escriptors que podeu consultar en l'apartat de Publicacions. A banda dels «Retrats», als «Quaderns Divulgatius» hi trobareu un recull d'articles o ponències de diferents àmbits literaris i les «Notícies Bibliogràfiques» són una relació de les obres publicades cada any pels socis de l'entitat. Si us interessa obtenir alguna publicació en paper, podeu contactar amb l'AELC.
Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC