L’autorització, prioritat dels autors en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial
Més de 9.000 escriptors i traductors de tot l’Estat han participat en una enquesta sobre Intel·ligència Artificial promoguda per les entitats d’autors que formen part de la junta directiva de CEDRO. El col·lectiu considera imprescindible poder autoritzar l’ús de les seves obres per a l’entrenament de models de IAG.
Les associacions d’escriptors i traductors que formen part de la junta directiva de CEDRO, entre les quals es troba l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, han fet un estudi amb l’objectiu de conèixer l’opinió dels professionals del sector sobre la Intel·ligència Artificial Generativa (IAG) i l’afectació que pot tenir en l’ofici dels autors literaris. Després que el govern de l’Estat anunciés que vol tirar endavant un model propi de llenguatge d’Intel·ligència Artificial Generativa en català, castellà, gallec i basc, les associacions professionals volen vetllar perquè aquest procés es dugui a terme respectant els drets dels autors seguint el precepte ART (Autorització, Remuneració i Transparència), proposat pel European Writers’ Council (EWC).
Les dades confirmen el suport del col·lectiu d’escriptors i traductors en la defensa dels drets morals i patrimonials dels autors, així com l’exigència que es respecti la Llei de Propietat Intel·lectual. Un 96,5% dels enquestats creu que l’ús de les obres literàries per a l’entrenament de la IAG hauria de fer-se amb l’autorització expressa de l’autor.
La meitat dels escriptors i traductors rebutja autoritzar l’ús de les seves obres per a alimentar sistemes d’Intel·ligència Artificial, fins i tot a canvi de remuneració, mentre no s’estableixi un marc segur de col·laboració entre les institucions públiques, les empreses privades i el col·lectiu d’autors. En cas d’acceptar un model de remuneració, dos de cada tres autors consideren més adequat el pagament per paraules que per llibre i només un 5% trobaria raonable que el preu fos de deu euros per obra.
Les entitats promotores de l’enquesta es mostren preocupades pels drets dels autors del sector editorial. També destaquen l’actualitat de la qüestió, tenint en compte la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el passat desembre, que permet als tribunals estatals d’inaplicar les transposicions nacionals incorrectes de les Directives dins de la UE.
L’enquesta va ser impulsada per les entitats que formen part de la junta directiva de CEDRO: Asociación Colegial de Escritores de España (ACE), Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), Asociación de Autores Científico-Técnicos y Académicos (ACTA), Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Asociación de Escritoras y Escritores in Lingua Galega (AELG). També l’han difosa diverses entitats integrants de la Conferència d'Associacions d'Escriptors d'àmbit estatal.
L’AELC forma part de la junta de CEDRO i de la Conferència, dues organitzacions que treballen per blindar els drets dels autors davant la intel·ligència artificial en el marc de l’Estat.
Fotografia: Pexels / Kaboompics.com.