Qui guanya el Premi Jaume Fuster?
Antoni Vidal Ferrando és el guanyador del XXIII Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, que concedeix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a partir de la votació de tots els socis de l'entitat. Aquest matí, a la seu de l'AELC, Vidal Ferrando ha rebut aquesta distinció de mans del president de l’Associació, Sebastià Portell. A la roda de premsa també hi ha assistit D. Sam Abrams, que n'ha fet la glosa, i diversos mitjans de comunicació.
Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, Mallorca, 1945) és poeta i narrador. Mestre de professió, la seva obra poètica parteix de la seva identitat illenca per construir un discurs sobre l'ésser humà contemporani. Llicenciat en Filosofia i Lletres, ha exercit de mestre i s’ha dedicat també a la investigació i la divulgació de la història.
El seu primer llibre de poemes va ser El ball dels jorns (1986) i des d’aleshores n’ha publicat setze, entre els quals destaquen Calvari (1992), El batec de les pedres (1996), Cap de cantó (2004), Gebre als vidres (2012), Aigües desprotegides (2018) i Si entra boira, no tindré on anar (2022). Els últims anys han vist la llum diverses antologies poètiques, entre les quals El jardí de les delícies (2005), en edició bilingüe català-castellà, i A cops de ferro i àlgebra (2005), a cura de D. Sam Abrams. El 2008 es va publicar tota la seva poesia en un sol volum, Allà on crema l'herba: Obra poètica (1986-2007).
Com a narrador ha publicat sis novel·les, entre les que convé subratllar la seva trilogia sobre la Mallorca del segle XX, iniciada amb Les llunes i els calàpets (1994) i completada amb La mà del jardiner (1999). També destaca L'illa dels dòlmens (2007), Premi de la Crítica Serra d'Or, així com el dietari Amors i laberints (2010).
Durant un temps s'ha dedicat a la història i, de resultes d'aquesta etapa, n'han sortit alguns assaigs, el més important dels quals és La població i propietat de la terra en el municipi de Santanyí (1868-1920).
Ha rebut premis com l’Ausiàs March (1985), el Ciutat de Palma (1985 i 1995), el Josep M. Llompart (Premis Cavall Verd, 1993), la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona (1994), el Sant Joan (1999), el Crítica Serra d’Or de novel·la (2008) i Carles Riba de Poesia (2021), entre d'altres. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, el francès, l’anglès, l’alemany, el gallec, el neerlandès, l’hindi, el romanès i el rus.
Per celebrar el premi i per col·laborar a la difusió de l'obra d'Antoni Vidal Ferrando, l'Associació preveu organitzar tres activitats amb el guanyador arreu dels Països Catalans: l'11 de maig Barcelona (llibreria Ona), el 23 de maig a Palma (Casal Solleric) i el 30 de maig a València (Octubre Centre de Cultura Contemporània). Més endavant s'anunciaran els detalls de cada acte. L’Associació també editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció «Retrats» dedicat a Antoni Vidal Ferrando.
El Premi Jaume Fuster
És un reconeixement a la trajectòria d'un autor contemporani que es concedeix entre els socis de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). És l’únic premi literari que es vota entre tots els companys d’ofici. La tria del guanyador és fruit d’un procés de votació interna a través de dues rondes: una primera oberta i una segona, en què es tria el guanyador entre els tres que han obtingut més vots.
Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Narcís Comadira, Marc Granell i Olga Xirinacs.
Fotografia: © Carme Esteve/ AELC.