Primera sessió del nou cicle de l'AELC: Tritextuals

Tritextuals, el nou cicle de l’AELC, es va estrenar el dimecres 3 de febrer amb la presència de l’escriptor Josep Albanell, la guionista Eulàlia Carrillo i l’actriu Francesca Vadell.

L’acte, que va començar amb puntualitat a dos quarts de vuit, a l’Espai Mallorca de Barcelona, va ser conduït per Mercè Canela, qui va presentar el nou cicle, dient que aquest vol reflexionar sobre un tema concret i que oferirà un tast de creació literària en tots els gèneres. També que és un cicle que substitueix el Poesia i copes, cicle que des del 2004 i fins al novembre de 2009 portava en cada sessió dos poetes perquè recitessin i dialoguessin entre ells i amb el públic assistent i pel qual ha passat un bon nombre d'associats. Ara Tritextuals ampliarà el seu àmbit a qualsevol manifestació literària. Així, en cada sessió, els escriptors participants dialogaran sobre un tema concret des de visions o gèneres literaris diferents. Tot seguit va presentar els participants a l’acte i va donar pas a Francesca Vadell, qui va llegir el conte Els aurelluts, de Josep Albanell, i tot seguit el guió de Muà, conte del mateix autor adaptat per Eulàlia Carrillo.

Després va parlar Eulàlia Carrillo, que va explicar com havia arribat a ser guionista. Va dir que els guionistes de televisió infantil ho són perquè d’alguna manera o altra hi arriben, però que ella ho és perquè és el que ha escollit, després d’avorrir-se fent de periodista i volent escriure coses que no haguesisn d’estar subjectes a la realitat. Va dir també que la feina de guionista infantil no és gaire diferent a la d’un guionista per a adults, sinó que l’important és fer un bon producte televisiu. I que el treball en un programa de televisió és sempre en equip, que els guionistes no saben gaire de res però una mica de tot.

Josep Albanell, de la seva banda, va començar la seva intervenció lloant les dots de síntesi dels guionistes, exemplificada en la intervenció que acabava de fer Eulàlia Carrillo, així com reivindicant la tasca dels lectors professionals en les vetllades literàries, com el cas de Francesca Vadell.

Eulàlia Carrillo va passar tot seguit a parlar de la seva tasca a l’innovador programa "Una mà de contes", en què una veu en off explica un conte –adaptat o original de l’equip de guionistes- mentre en imatge es veu l’adaptació que en fa un il·lustrador.

Finalment Mercè Canela va introduir el tema de les diferències entre la feina del guionista, sempre en equip, amb la de l’escriptor, que treballa en solitari, i Albanell i Carrillo van mantenir un amè i interessant diàleg sobre aquestes qüestions, que al final va derivar en una conversa –a la qual també s’hi va afegir el públic assistent- sobre les diferències entre el llenguatge audiovisual i el literari, i les problemàtiques de les adaptacions de novel·les a pel·lícules.


Pep Albanell/Joles Senell (Vic, 1945) durant molts anys ha treballat en editorials. Amb el pseudònim de Joles Sennell escriu literatura per a infants. Va ser un dels components primigenis del col·lectiu Ofèlia Dracs. Ha escrit, entre llibres de contes, novel·les, àlbums infantils i teatre, un bon grapat d'obres, moltes d'elles premiades.


Eulàlia Carrillo (Barcelona, 1967), llicenciada en Ciències de la Informació, ha treballat com a guionista en els programes de televisió infantils i juvenils "Club Super3", "Super3Mic", "Top Ten Tomàtic" i "Una mà de contes", i en sèries com "El cor de la ciutat", "Ventdelplà" i "Zoo". Actualment fa  de guionista a la sèrie "La Riera", imparteix classes de guió infantil i tallers d'introducció al guió i, amb el col·lectiu Betulai, ha escrit dues novel·les breus per a infants: El Superiaio i la Martina en el mite d'Ícar i El Superiaio i la Martina en el mite de Cronos.

      

Josep Albanell, Eulàlia Carrillo i Francesca Vadell.
Fotos: Carme Esteve.