Propostes per millorar la situació professional dels dramaturgs

Sis associacions d’autors, entre les quals es troba l'AELC, han elaborat un document amb propostes de millora per capgirar la situació dels professionals de la dramatúrgia. El manual pretén ser una eina que estableixi unes condicions de treball dignes. Es tracta de la primera iniciativa conjunta d'aquesta mena en l’àmbit de Països Catalans, i també hi han participat associacions de Galícia i de Múrcia.

El document s’ha presentat aquest matí a Barcelona, a la llibreria Ona, en una roda de premsa en què han intervingut Sebastià Portell, president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC); Helena Tornero, representant de l’Associació Catalana de Dramatúrgia (ACD), i Mario Sepúlveda, advocat especialitzat en propietat intel·lectual. 

Recupera l'acte en imatges

La proposta ha estat impulsada per l’Associació Catalana de Dramatúrgia (ACD), l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), l’Asociación Galega de Dramaturxia (DramaturGA) i l’Asociación de Dramaturgos de Murcia (DREM). El manual és fruit d’un llarg temps d’estudi i reflexions, basades en l’experiència dels autors associats i en l’assessorament legal amb professionals. 

Per tal de facilitar la consulta als socis, l’AELC ha editat el quadern divulgatiu Arts escèniques: bones pràctiques i models de contracte, que des d’avui ja es pot consultar a l’apartat de publicacions d’aquesta pàgina web. Està format per un document de principis fonamentals, una brúixola per a encàrrecs teatrals i dos models de contracte. Els socis que hi estiguin interessats, també poden demanar-ne un exemplar en paper.

Remuneració i drets d’autor
El manual expressa clarament quines són les condicions en què s’hauria de treballar, encara que habitualment no es compleixin: “Des del primer moment, la part contractant ha d’incloure la remuneració dels dramaturgs en el disseny de producció, juntament amb els altres imports de la resta de professionals que treballen en el projecte”. Subratlla que la remuneració ha de ser l’adequada i que els autors hauran de ser remunerats també en el cas que l’obra ja hagi estat escrita.

Guia per als autors
La brúixola per a encàrrecs detalla els aspectes a tenir en compte en cada contracte, ja que “l’experiència demostra que es poden evitar molts problemes si l’autor i el productor arriben a un acord sobre com ha de funcionar el procés. Per fer-ho, el productor ha d’explicitar clarament les condicions de l’encàrrec i/o el seu compromís a l’hora de produir la peça”. La guia estableix quins són els aspectes concrets sobre els quals l’autor ha de rebre informació des d’un primer moment.

Models de contracte
El llibret presenta dos models de contracte, un de comunicació pública en forma de representació i un altre de comunicació pública i encàrrec de text.

El manual és una eina per aconseguir que els professionals de les arts escèniques puguin treballar de manera més horitzontal i transparent. Aquest material també es pot trobar a l'apartat de bones pràctiques i de models de contracte de la pàgina web de l’AELC.

Fotografia: © Carme Esteve / AELC.