Narcís Comadira, XX Premi Jaume Fuster
El col·lectiu d'escriptors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha reconegut amb els seus vots la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l'autor.
L’AELC fa públic el guanyador del Premi Jaume Fuster avui a través d’una notícia i una conversa amb Narcís Comadira, tenint en compte que les circumstàncies no han permès a l’entitat fer la roda de premsa habitual a la seu de l’AELC. La presidenta de l’Associació, Bel Olid, va comunicar personalment al guanyador la notícia fa uns dies, destacant que per a l'entitat el Premi Jaume Fuster és un goig perquè el donen els companys d'ofici.
Així mateix ho ha compartit Narcís Comadira en, que ha agraït «un premi que concedeixen els teus col·legues escriptors» i també ha destacat que «és un premi que sempre m’ha fet gràcia i haver-lo guanyat em fa molta il·lusió». En la conversa que s’ha publicat, dins del programa de podcasts de l’AELC, també parla dels vessants artístiques amb què se sent més còmode, ja que és autor de poesia, assaig, teatre, traducció o pintura. Hi explica dos projectes en què està treballant actualment, de poesia i de teatre, que veuran la llum quan s’aconsegueixi una mínima normalitat. Com no podia ser d’altra manera, també s’ha tractat el tema del confinament. Comadira reconeix que, tot i que darrerament havia escrit alguns poemes, «des que van implantar el confinament no he escrit ni un vers». L’Associació espera que aquest reconeixement que acaba de rebre el poeta serveixi de força i renovació en aquests moments difícils.
Escolta la conversa amb Narcís Comadira a Ivoox o Spotify (8 minuts)
El Premi Jaume Fuster
El premi és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. El sistema és el següent: en una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.
Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas i Antònia Vicens.
L'AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció «Retrats» dedicat a Narcís Comadira.
Més dades sobre l'autor
Narcís Comadira (Girona, 1942) és poeta i pintor. També ha exercit altres disciplines artístiques o relacionades amb l'art, com la dramatúrgia, la traducció, l'article periodístic, la crítica literària, l'estudi de la història de l'art, l'arquitectura i la publicitat. La seva lírica tendeix, a través d'un progressiu rigor mètric i lingüístic, cap a les formes clàssiques, la contemplació, la reflexió i la ironia. Valora el mestratge de la poesia de Gabriel Ferrater, de Josep Carner i de J. V. Foix. De la faceta de traductor, sobretot de l'italià i de l'anglès, cal remarcar les antologies de poetes italians i obres de G. Bassani, E. de Filippo, L. Pirandello, W. H. Auden i R. Rowell. El 1991 es va iniciar com a dramaturg. Ha estat guardonat amb premis com el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d'Or en diverses modalitats i el Nacional de la Crítica.
És soci d’honor de l’AELC i acaba de rebre el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. Més informació sobre la trajectòria de l’autor.
Fotografia de portada: © Pol Cornudella