Ana Díaz-Plaja i Jaume Forés Juliana guanyen el XXI Premi Aurora Díaz-Plaja
Ana Díaz-Plaja i Jaume Forés Juliana guanyen el XXI Premi Aurora Díaz-Plaja ex aequo amb un article sobre el teatre infantil i un altre sobre Els Pastorets respectivament. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana destaca cada any el millor article d'anàlisi o estudi sobre literatura infantil i juvenil catalana. Enguany, aquest reconeixement el reben un article d’Ana Díaz-Plaja dedicat al teatre per a infants i joves, publicat a la revista Faristol, i Jaume Forés Juliana per una peça reivindicativa sobre Els Pastorets publicada a la revista Núvol.
Ana Díaz-Plaja (Barcelona, 1951) és doctora en Ensenyament de Llengua i Literatura per la UB i llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora honorífica del Departament d’Educació de la Universitat de Barcelona. Ha participat en nombrosos cursos i congressos i ha publicat nombrosos articles i llibres sobre LIJ. També es dedica a la crítica de literatura infantil i juvenil en diversos mitjans. Ha format part del Seminari de Bibliografia Infantil de Rosa Sensat i altres grups de treball, com ara Llibres al Replà. És acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i directora del Fons Guillem Díaz-Plaja.
L’article premiat és “Teatre per a infants, llibres per a infants i literatura infantil: mons que es desconeixen?”, publicat al núm. 93 (abril 2021, p. 5-8) de Faristol. El jurat, format per Maria Mercè Roca, Jaume Cela i Pere Martí, n’ha destacat que està «reivindicant i destacant el teatre infantil català que no es fa a partir d’un text imprès o editat anteriorment, que de vegades té un caràcter efímer, però que és una font de fidelització teatral i cultural del públic infantil.»
Jaume Forés Juliana (Badalona, 1990) és actor i gestor cultural. S’ha graduat en Art Dramàtic a l'Institut del Teatre en l'especialitat d'Interpretació i és Tècnic Superior en Realització d'Audiovisuals i Espectacles per l'Institut Politècnic Sant Igansi-Sarrià. És cap de redacció de Núvol, on va publicar l’article “Veniu, fúries de l’infern!” el dia 22 de desembre de 2021. Es tracta del resum d'una investigació encarregada per a unes jornades de divulgació organitzades per Xitxarra, el Grup d’Estudis de la Festa de Badalona, arran dels actes de commemoració del centenari de les representacions dels Pastorets de Folch i Torres a la ciutat.
El jurat ha considerat que està «reivindicant i fent actual un clàssic com Els Pastorets, que són una tradició ben viva a molts indrets de Catalunya i que tant de lligam tenen amb el teatre per a infants i amb l’escolar.
El Premi Aurora Díaz-Plaja selecciona els millors articles d'anàlisi, estudis o investigacions publicats en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat, tant en suport paper com digital, que tracti sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalana.
Pere Martí Bertran, membre del jurat, farà el lliurament del premi divendres 30 de setembre a les 12 h a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. L’acte es farà dins del VII Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana de l’AELC, que se celebrarà els dies 29 i 30 a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster amb el programa següent:
Dijous 29 de setembre
17.30 h — Jugar, llegir, per ventura escriure. Ponència inaugural de Màrius Serra
18.45 h — Homenatge a Pep Albanell, cara a cara amb Joles Senell. Modera Muntsa Mimó
Divendres 30 de setembre
10.30 h — De 0 a 6 anys: Dels jocs de faldilla als jocs de triar. Amb Miquel Desclot, Mar González i Marta Roig. Modera Marina Llompart
12.00 h — Lliurament del XXI Premi Aurora Díaz-Plaja
12.30 h — De 6 a 12 anys: Més mots, més joc, més llibres. Amb Salvador Comelles, Teresa Duran, Josep Antoni Fluixà i Joan Rioné. Modera Nati Calvo
16.00 h — La traducció lúdica en la literatura infantil i juvenil. Amb Aurora Ballester, Yannick Garcia i Anna Llisterri. Modera Jordi Martín Lloret. Acte amb motiu del Dia Internacional de la Traducció
18.45 h — La literatura infantil i juvenil: futur en joc. Amb Oriol Comas i Coma, Meritxell Martí i Xavier Salomó. Modera Pere Martí Bertran
20.00 h — Cloenda