Parlem de literatura amb Teresa Juvé
Com va aprendre a llegir en català Teresa Juvé, quins són els seus referents o quin és el seu darrer llibre?
Aquest diumenge, 7 de febrer, l'autora ha fet 100 anys. Amb motiu de l'Any Teresa Juvé, coincidint amb el seu centenari, l'AELC ha volgut dedicar-li un episodi del podcast "Parlem de literatura?". Amb la complicitat de la Fundació Pallach, publiquem un programa amb una entrevista de mitja hora que fa pocs dies va fer-li David Galceran.
Teresa Juvé, sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, parla de l'alliberament que li suposa escriure, de la seva relació amb Josep Pallach, de referents i influències. Pots escoltar aquest capítol a Ivoox i a Spotify. El podcast de l'Associació té deu episodis més.
Teresa Juvé
Escriptora i pedagoga nascuda a Madrid el 7 de febrer de 1921. Estudia a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat, a Barcelona. En acabar la Guerra Civil, s'exilia a França, on finalitza els estudis de Filologia i Literatura Comparada, fa classes de llengua espanyola i prepara la tesi sobre el poeta Peyre Gudulí. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial, es compromet amb la resistència francesa fent d'agent d'enllaç i és a punt de ser capturada pels soldats alemanys i per la Gestapo. El 1948 es casa, a França, amb el polític Josep Pallach i torna a Catalunya el 1970.
Obres com El portantveus s'ha equivocat (1997), La Commedia dell'Arte sota sospita (2000), Els assassins eren més d'un, Juguesca mortal (2002) o L'arbre trencat (2019), estan ambientades en la Catalunya del segle XVI. L'any 2010 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i, el 2018, el Premi Memorial Francesc Macià. L'any 2021, la Generalitat de Catalunya commemora el centenari del seu naixement. Consulta la seva pàgina.
Fotografia de portada: Fundació Pallach.
Crèdits: producció de la Fundació Pallach amb so de Josep Maria Prats. Muntatge per a l'AELC de Diogo Nunes.