Pòdcast dedicat a Eulàlia Duran
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana dedica un episodi del pòdcast Parlem de literatura? a Eulàlia Duran, historiadora reconeguda i sòcia d'honor de l'AELC, que fa pocs dies ha celebrat el seu norantè aniversari. En aquest capítol, Eulàlia Miralles i Teresa Muñoz Lloret conversen sobre la vida i l'obra de l'autora.
Eulàlia Miralles (Barcelona, 1971) és professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Doctora en Filologia Catalana, amb una tesi dirigida per Eulàlia Duran, ha centrat la seva investigació en l'estudi de la cultura literària de l'Edat Moderna, del segle XV al XIX, amb preferència per l'edició de textos i la literatura de no-ficció en el període del barroc. Autora d'un bon nombre de llibres i articles d'especialitat, darrerament ha publicat Versos per vèncer. Poesia de la guerra dels Segadors, en dos volums.
Teresa Muñoz Lloret (Barcelona, 1958) és llicenciada en filologia catalana. Ha treballat com a professora de secundària i ha publicat estudis sobre literatura contemporània. També ha traduït de l'italià autors com Natalia Ginzburg, Antonio Tabucchi o Italo Calvino.
Eulàlia Duran i Grau (Barcelona, 1934) és llicenciada en filosofia i lletres i doctora en història moderna per la Universitat de Barcelona. S'ha especialitzat en l'estudi de la literatura catalana moderna i de la societat i la cultura del Renaixement als Països Catalans. Va ser catedràtica de filologia catalana dels segles XVI al XVIII a la Universitat de Barcelona (1982-2004) i n'és catedràtica emèrita. L'any 1983 guanya el Premi Crítica Serra d'Or amb Les Germanies als Països Catalans (1982). Ha dut a terme les edicions crítiques dels textos catalans més representatius del Renaixement català, com Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfor Despuig (1981). A més, ha estudiat amb profunditat l’humanisme i la historiografia i el pensament escatològic en la cultura dels Països Catalans dels segles moderns. L'any 2006 rep la Creu de Sant Jordi (2006) per la seva trajectòria. És membre de la Societat Arqueològica Lul·liana, de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Institut d’Estudis Borgians (1966). També és acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
Homenatge a Eulàlia Duran
El passat 16 d'abril la historiadora va rebre un reconeixement per part de la Institució de les Lletres Catalanes en què van participar Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Mireia Sopena, vocal de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana; Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans; Borja de Riquer, president de l'Acadèmia de les Bones Lletres, i Agustí Alcoberro, vicerector de Cultura, Memòria i Patrimoni de la Universitat de Barcelona. Durant la visita a casa de l'autora es van repassar alguns moments de la seva trajectòria acadèmica, entre els quals, la seva tesi i els anys dedicats a la Gran Enciclopèdia catalana, i la seva relació amb personalitats com Pierre Vilar, Martí de Riquer i Joan Fuster.
Parlem de literatura?
És el programa de pòdcast de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Està disponible a Ivoox i també a Spotify. Consulta la pàgina del pòdcast amb l'històric d'episodis.
Fotografia: © Josep M. Muñoz / L'Avenç