Conversa amb Aina Fullana en el marc de Lletres Compartides
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) promou converses entre els autors que participen en el projecte Lletres Compartides, un espai d'intercanvi literari que implica bona part dels territoris de parla catalana. La primera autora convidada aquest any ha estat Aina Fullana, que ha conversat amb Anna Ballbona.
Recupera l'entrevista en vídeo
L'AELC organitza enguany quatre trobades entre escriptors que participen en aquest projecte. En aquest primer cas, Aina Fullana ha parlat amb Anna Ballbona de la seva primera novel·la, Els dies bons (Bromera, 2021), de la llengua i l'estil que caracteritzen la seva obra i de referents com Antonina Canyelles Maria-Antònia Oliver i Antònia Vicens. Tot i que el diàleg havia de ser també amb Alba Dalmau, l'autora no va poder assistir a la gravació per problemes de salut.
Aina Fullana Llull (Manacor, 1997) és llicenciada en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat de les Illes Balears. Treballa habitualment com a professora de català per a adults, assessora lingüística i correctora de textos. Ha publicat contes en revistes com Morlanda, Núvol i Vilaweb. Els dies bons va rebre el Premi València de la Institució Alfons el Magnànim 2021 i els premis de la Crítica dels Escriptors Valencians de l'AELC i Punt de Llibre de Núvol l'any 2022.
Anna Ballbona (Montmeló, 1980) és escriptora i periodista. Ha publicat les novel·les No soc aquí (Premi Llibres Anagrama 2020) i Joyce i les gallines (Anagrama, 2016), els poemaris La mare que et renyava era un robot (Galerada, 2017) i Conill de gàbia (La Breu Edicions, 2012), i l'assaig Elles competeixen (Ara Llibres, 2022). Des de 2023, presenta i condueix les converses de Lletres Compartides que promou l'AELC.
Lletres Compartides
Per tercer any consecutiu, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària, l'Institut Menorquí d’Estudis, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà i l'Oficina Pública de la Llengua Catalana, impulsen Lletres Compartides, un programa per entendre els territoris de parla catalana com un gran espai literari comú. Es tracta d'un projecte pensat a llarg termini que permet consolidar un espai literari compartit entre els diversos territoris de parla catalana.
Enguany Lletres Compartides ha renovat completament la nòmina d'autors que hi participen i, a més a més, s'hi han adherit l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, l'Associació d'Editors del País Valencià i els Editors de les Illes Balears Associats per reforçar el vincle del sistema literari d'arreu dels territoris que formen part del programa.
L'esperit d'aquest projecte connecta de ple amb la tasca que fa dècades que promou l'AELC, que és treballar la literatura de manera conjunta arreu del territori. Per això, l'Associació està enregistrant entrevistes amb els autors convidats, per contribuir a la conversa de la literatura catalana i per posar a disposició dels lectors noves propostes.
També pots recuperar les converses de l'any 2023 a la llista de reproducció de Lletres Compartides del canal de YouTube de l'AELC, amb converses entre Carlos Minuchin i Joan Todó, entre Teresa Broseta i Mònica Ortega i entre Maria Teresa Ferrer i Albert Pijuan.
Fotografia: AELC.