LGTBI i queer: dels títols als continguts
Dissabte 14 de setembre es va organitzar a La Setmana la taula rodona «LGTBI i queer: dels títols als continguts» amb les novetats literàries de Pol Guasch, Tanta gana (LaBreu, ADiA, Edicions del Buc i Cafè Central); Thais Morales i Carme Pollina, Gent de ploma i marabú (Ajuntament de Barcelona); i Muriel Villanueva, Nines (Males Herbes); moderada per Ricard Ruiz Garzón, vocal de l'AELC. L'activitat es proposava com a prèvia del festival QLit de l'Associació, festival de Literatura Queer, que se celebra enguany els dies 25, 26 i 27 d'octubre a Barcelona.
La coincidència d'aquests tres títols representatius de tres gèneres diferents —la poesia de Pol Guasch, la narrativa curta de Muriel Villanueva i l'assaig de Thais Morales i Carme Pollina— amb un fil temàtic comú va permetre compartir i debatre als seus autors sobre etiquetes, tabús, prismes, tractaments i generacions.
Thais Morales i Carme Pollina van explicar que el seu assaig vol recollir experiències de tot el col·lectiu LGTBI, amb la presència que mereixen lesbianes i transsexuals, des de principis del segle XX. Sota les paraules de ploma (per la persona que es guanya la vida escrivint) i marabú (per l'ús en espectacles i cabarets), les autores tracen una radiografia històrica i geogràfica de l'homosexualitat a Barcelona i reivindiquen amb aquests dos mots que el col·lectiu no sigui vist simplement com a festiu.
Muriel Villanueva va parlar dels contes de Nines i de la seva pròpia experiència com a filla homoparental nascuda als anys setanta, que també es veu reflectida en algunes d'aquestes narracions. La cosificació de la dona, les feminitats, l'homofòbia interna d'un fill homoparental, els rols de gènere... són alguns dels temes que hi apareixen d'una manera més personal que teòrica i que s'hi qüestionen.
Pol Guasch, seguint les intervencions de les tres autores, va reafirmar que cal multiplicar els rostres des dels quals s'explica la història perquè quan s'escriu no només es tracta de visibilitzar, sinó de produir i construir una epistemologia pròpia que s'alça. Entre d'altres, Tanta gana és una altra manera d'estilitzar el desig que no és l'hegemònica i una una proposta de noves polítiques del desig.
En definitiva, l'activitat va posar damunt la taula diferents factors a tenir en compte des de la perspectiva dels autors quan es parla de l'àmbit LGTBI i queer, el paper que hi juguen els diversos gèneres literaris i també algunes anècdotes que s'han trobat amb el públic. Amb un temps força reduït, quaranta-cinc minuts, la prèvia al festival QLit va deixar temes i debats oberts que segur que es podran recuperar durant el darrer cap de setmana d'octubre, quan tindrà lloc el segon festival.
Fotografia de portada © AELC / Carme Esteve