L'AELC ha celebrat el sisè congrés de literatura infantil i juvenil
Descarrega't el programa complet
Llegir per llegir és, segurament, l'acte d'amor pels llibres més gran que es pot fer: sembrar la llavor de la literatura en els lectors joves d'avui per tal que siguin els lectors de demà. És a partir d'aquest plantejament que l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va encarar el seu sisè congrés de literatura infantil i juvenil, un punt de trobada per a professionals del sector per a debatre i compartir experiències sobre el present i el futur més proper de la lectura entre els joves i els més petits.
Care Santos, Irene Tortós-Sala, Jordi Martín Lloret i Jaume Valor © Carme Esteve / AELC - Àlbum complet
Divendres 30 de novembre, a la tarda, es va programar la primera taula rodona, sobre tendències actuals amb Jordi Martín Lloret, Gemma Pasqual, Care Santos, Irene Tortós-Sala i Jaume Valor Montero i una conferència inaugural de Josep Lluís Badal, "És l'arbre que passa pel meu poble".
Dissabte 1 de desembre, al matí, es van organitzar les taules rodones sobre temes tabú amb Txabi Arnal, Maite Carranza, José Luis Ponce i Raquel Pueyo, i sobre gèneres invisibles amb Saïd El Kadaoui (no ficció), Miquel Àngel Llauger (poesia) i Carla Rovira (teatre). A la tarda, hi va haver una taula sobre com contagiar la literatura infantil i juvenil amb Núria Càrcamo, Josep Ramon Cerdà, Anna Herráez i Josep M. Soler.
Raquel Pueyo, Bel Olid, Txabi Arnal, Maite Carranza i José Luis Ponce © Carme Esteve / AELC - Àlbum complet
Teresa Saborit va fer de relatora del congrés i va explicar les conclusions. Llegiu el text de les conclusions en aquest enllaç.
Finalment, es va fer el lliurament del Premi Aurora Díaz-Plaja, que enguany han rebut Àngels Rius i Carme Rubio, per "La il·lustració serena de Carme Rifà", article publicat a Serra d'Or, núm. 685, gener de 2017, ps. 44-47. Llegiu l'article en aquest enllaç.
La participació dels joves al congrés
Durant el matí de divendres 30 es va organitzar un taller amb joves de l'Escola Patronat Domènech i de l'Institut Quatre Cantons. Els alumnes van treballar amb llibres des de la perspectiva de l'edició, muntatge i promoció a través dels vídeos. Zoraida Rosselló i Pau Pericas van ensenyar exemples de booktrailer i Marta Botet, booktuber catalana, va explicar la seva experiència. Després, els alumnes van fer grups i van triar un llibre per recomanar a través d'un booktrailer. Durant el procés, els escriptors Eulàlia Canal, Lluís Farré, David Nel·lo i Muriel Villanueva van treballar la tria del llibre i el guió amb els joves.
Dissabte 1 al migdia també es va programar un dinar d'escriptors de literatura infantil i juvenil amb joves creadors amb l'objectiu de trobar un espai de diàleg i intercanvi entre ells.
Amb el patrocini de CEDRO.