Josep Vallverdú, XII Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb votació directa dels propis escriptors i escriptores, ha concedit el dijous 26 d'abril el  XII Premi Jaume Fuster a Josep Vallverdú per la seva trajectòria de reconegut prestigi i pel conjunt de la seva obra en llengua catalana.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès i ha comptat amb la participació del propi Josep Vallverdú, que ha rebut de mans del president de l’AELC, Guillem-Jordi Graells, el diploma acreditatiu i una ploma com a símbol del premi. Josep Maria Aloy, especialista en literatura infantil i juvenil i autor de l'assaig sobre l'obra de Vallverdú Camins i paraules (1998), ha glossat la seva trajectòria i obra.

     

Josep Vallverdú, XIIè Premi Jaume Fuster dels Escriptors      Josep M. Aloy, Guillem-Jordi Graells i Josep Vallverdú durant l'acte de lliurament.
en Llengua Catalana. 


Josep M. Aloy ha destacat la trajectòria polièdrica de Josep Vallverdú, amb més de 50.000 pàgines dividides gairebé a parts iguals entre literatura infantil i juvenil, obra per a adults i traducció. El vessant que li ha donat més lectors ha estat l'obra per a infants i joves, amb nombrosos llibres que han arribat a la categoria de clàssics del gènere en català. Pel que fa a l'obra per a adults, segons Josep M. Aloy els més importants són els llibres anomenats del jo, on l'autor es retrata amb franquesa i s'erigeix com una mena de notari dels nostres dies. En aquest àmbit Josep M. Aloy ha citat la tesi de Maria Pujol, en la qual es destaca el desencís que mostra l'actitud de Vallverdú, el desengany que sorgeix en veure que la lluita contra el franquisme, que volia aniquilar la cultura catalana, no ha estat encara superada.

Amb aquest premi, es demostra una vegada més, amb paraules de Josep M. Aloy, que Vallverdú és un referent pels escriptors, i que la seva obra és un exemple de cordial fidelitat als lectors joves. Per acabar ha fet una crida perquè s'organitzin jornades i congressos sobre Vallverdú perquè, ha dit, amb una tesi o un assaig no n'hi ha prou per abastar tota la seva producció.

Després d'unes paraules d'agraïment, Josep Vallverdú ha assegurat que aquest és un reconeixement que li fa especial il·lusió, perquè ha estat atorgat pel gremi i a més, premia la seva trajectòria com a escriptor. Des que va començar a escriure, de molt jovenet, ha mantingut una actitud d'autovigilància per mantenir la coherència entre allò que escriu, allò que diu i el que fa. També ha destacat que en la seva carrera sempre ha tendit a provar temes i gèneres nous, un fet que l'ha enriquit molt i que si bé podria haver donat una certa superficialitat a l'obra, també n'ha tret bons resultats. Per acabar ha esmentat el fet que alguns escriptors joves li han comentat que han après a llegir amb els seus llibres, sobretot amb els dedicats a Rovelló, un personatge que ha esdevingut un clàssic i que, després de quaranta anys, continua reeditant-se. En aquest sentit, ha admès que, com a representant de més edat dels autors de literatura infantil i juvenil el català, aquest guardó també podria ser considerat com un reconeixement a aquest tipus de literatura, que en català ha estat sempre de molta qualitat.

Entre altres qüestions, els periodistes han preguntat pel sistema de votacions, i el president de l'AELC, Guillem-Jordi Graells, ha informat del funcionament del sistema encetat en l'edició anterior, de doble volta i en què hi poden participar la totalitat dels socis –1245 en data d'avui–. En la primera volta els associats poden votar qualsevol nom sense cap mena de restricció, i en la segona han d'escollir entre els tres primers autors més votats. Aquest sistema ha augmentat considerablement la participació en les votacions.


(Podeu veure'n més fotografies al perfil de Picasa de l'Associació)  
 

El nom de Josep Vallverdú se suma als anteriors guanyadors d’aquest premi, concedit mitjançant votació de tots els associats de l’AELC: Emili Teixidor (2011), Màrius Sampere (2010), Maria Barbal (2009), Montserrat Abelló (2008), Joan Francesc Mira (2007), Feliu Formosa (2006), Carme Riera (2005), Maria Antònia Oliver (2004), Jaume Cabré (2003), Quim Monzó (2002) i Jesús Moncada (2001).


Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha alternat la docència amb la traducció, l'assaig, la narrativa i el teatre. Llicenciat en filologia clàssica, és autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves. Destaquen, amb nombroses edicions: Trampa sota les aigües (1965), premi Joaquim Ruyra del 1963; Rovelló (1969), premi Folch i Torres del 1968 i premi de la CCEI del 1970; En Roc drapaire (1971), premi Folch i Torres del 1970; En mir, l'esquirol (1978), dins la llista d'honor del premi Andersen del 1980; o L'alcalde Ferrovell (1981), premi de la Generalitat a la millor obra juvenil del 1981. L'any 1995 l'editorial La Galera inicia la publicació de la "Biblioteca Vallverdú", amb les obres completes per a joves, dividides en 14 volums.

També tradueix obres de Chesterton, Elliot, Graham Greene, Jean Piaget, Jack London, Martin Luther King, Stevenson, Oscar Wilde, entre d'altres. Part de la seva obra ha estat traduïda a l’èuscar, al castellà, al francès, a l'italià i al rus.

Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i amb el Memorial Joan XXIII (2012), entre molts altres premis i distincions. Ha estat President d'Honor del Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana i des del 2004 és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida. És membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i Soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.