Jornades «Edicionària» (II Jornades sobre Edició Independent) a Palma
Els passats dies 1, 2 i 3 de desembre es va celebrar Edicionària (II Jornades sobre Edició Independent) a Palma. Edicionària proposa un marc de diàleg a l’entorn del sector editorial independent de Mallorca, per tal de crear sinergies de cooperació entre els agents actius del món de l'edició. S’hi van plantejar propostes i anàlisis que posen de relleu el volum i la importància estratègica del sector de l'edició independent dins de l'entramat ampli de la cultura. Les diverses activitats organitzades pel col·lectiu Comerciant de Núvols, van destacar les taules rodones i la fireta d'editorials, van comptar amb la participació de més de quinze editores independents.
La vocal de l'AELC per Mallorca, Laia Martinez i Lopez, va donar veu a les persones associades a l'entitat durant la taula rodona titulada "Escriure i editar al segle XXI", que es va dur a terme a la Llibreria Literanta amb la participació d'Elisenda Farré i Javier Vellé (CdN), Pau Vadell (Adia Edicions), Antoni Clapés (Cafè Central) i Antonio Bernat Vistarini (Ed. de la UIB).
El poeta, traductor i editor, Antoni Clapés va parlar de la seva experiència personal al capdavant de l'editorial Cafè Central i va fer una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats) de les editorials independents del territori català. D'una banda, va destacar el gran esforç personal que suposa emprendre aquesta mena de projectes, tant a nivell econòmic com vital, i va valorar com a positives les possibilitats que ofereixen les xarxes socials per a optimitzar la feina independent en aquest sentit, així com les col·laboracions amb professionals de perfil similar però d'altres sectors (dissenyadors, etc.). De l'altra, va destacar la impossibilitat de comptar amb o dependre de subvencions institucionals, així com les dificultats a l'hora de distribuir les obres o pactar condicions amb les llibreries, i va posar èmfasi en el fet que les editorials independents funcionen en àmbits legals alternatius, que desemboquen en una relació contractual també alternativa amb els escriptors i traductors, que es beneficien de la possibilitat de formar part d'un catàleg, malgrat que no puguin aspirar a les contraprestacions d'una editorial més gran.
El professor Antonio Bernat Vistarini va parlar del funcionament d'Edicions UIB i dels anys en què va dirigir-les, fent incís en les incompatibilitats i dificultats d'una editorial universitària. També va comentar els estàndards per a editar un text, tant acadèmic com de divulgació. Finalment, va parlar de l'evolució de l'espai d'escriptura i va descriure, a partir d'un text d'Azorín, el d'abans (segle XVIII-XIX) - concret, aïllat i solitari, i fent ús de l'escrit d'una bloguera, de l'espai des d'on s'escriu actualment en l'era digital: esfèric, líquid i multidireccional. Amb tot, el seu posicionament virava en favor del llibre digital com l'opció més viable, honesta i en consonància amb els temps actuals, tant per a les editorials independents i per als autors joves o novells.
La poeta, traductora i vocal de l'AELC, Laia Martinez i Lopez, va narrar la seva experiència amb més de cinc editorials d'estructura diferent, tant a nivell personal com professional, i va destacar la necessitat de l'editor com a crític d'una banda, i com a figura de suport, de l'altra. Tot seguit va resumir les dades de l'estudi Escriure en Català (2014) de l'AELC, per a presentar les dificultats que apunten els nostres associats i va descriure els contractes tipus que des de l'associació es proposen per a l'ús habitual en les relacions autor-editorial. Finalment, va destacar la necessitat de suport i compliment dels contractes amb els autors, per tal com són ells els que produeixen la matèria primera que l'editor després podrà “envasar” i vendre al públic.
Entre el públic assistent que també va intervenir en la sessió s'hi trobaven altres escriptors, editors i representants institucionals que varen comentar altres punts de vista. Pau Castanyer (Ed. del Despropòsit) va parlar de la col·lectivitat o cessió de drets d'autor (Creative Commons, etc.); Maria Muntaner (Lleonard Muntaner Ed.) va fer referència a les dificultats afegides de la insularitat; i l'escriptora menorquina Esperança Camps va insistir en la incoherència d'engegar projectes editorials que no tenen una viabilitat econòmica que permeti retribuir als autors.