Joan F. Mira i Raimon, Premis Nacionals de Cultura
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha anunciat avui els Premis Nacionals de Cultura 2017.
Enguany han distingit l'escriptor Joan Francesc Mira, el cantautor Raimon i l'editor d'Edicions de 1984 Josep Cots. També han reconegut la trajectòria de la fotògrafa Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, el compositor Hèctor Parra, el director de FICOMIC Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, el cineasta Albert Serra i l’actriu Emma Vilarasau.
El Premi Nacional de Cultura, el més rellevant en l’àmbit cultural que atorga la Generalitat de Catalunya, reconeix figures i entitats que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d'identitat compartida que desenvolupen.
L'acte d'entrega tindrà lloc el 14 de juny a Rubí.
Joan Francesc Mira (València, 1939) és escriptor, antropòleg, sociòleg i professor universitari. Actualment és president d'Acció Cultural del País Valencià.
Com a assagista destaquen els treballs que es basen en la situació de la llengua i el poble valencià, com Crítica de la nació pura (1985) premis Joan Fuster i Crítica Serra d'Or d'assaig, Sobre la nació dels valencians (1997), la síntesi històrica Els Borja: família i mite (2000) o La condició valenciana (2014), entre molts altres.
És autor de novel·les i reculls de contes, com ara Viatge al final del fred (1984), Els treballs perduts (1989), Borja Papa (1996), novel·la que va rebre els premis Joan Crexells, el de la Crítica dels Escriptors Valencians i el premi Nacional de la Crítica de literatura catalana, Quatre qüestions d'amor (1998), premi de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. L'any 2002 va guanyar el premi Sant Jordi amb la novel·la Purgatori (2003), que va merèixer també el Premi de la Crítica Catalana de narrativa del 2004, un premi que va tornar a guanyar el 2009 amb l'obra El professor d'història (2008), també premi Crexells.
A més de la seva faceta creativa s'ha de ressenyar la seva tasca com a traductor, per la qual ha rebut diversos premis. Destaquen especialment les versions de la Divina Comèdia (2001), de Dante Alighieri; la dels Evangelis (2004), i la d'El tramvia, de Claude Simon. Per la seva dedicació cívica ha rebut la Creu de Sant Jordi (1991), el Premi d'Honor de la Plaça del Llibre de València (2014), la Medalla de la Universitat de València (2016) i ara, el Premi Nacional de Cultura (2017).
És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Més informació sobre Joan F. Mira - (Fotografia © Prats i Camps).
Ramon Pelegero Sanchis (Xàtiva, 1940). Cantant, escriptor i poeta, conegut amb el nom artístic de Raimon. És un dels membres més representatius de la història contemporània de la cançó en català i amb major reconeixement internacional.
La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb el Gran Prix Carco de l'Académie Française du Disc (1967), la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes del Ministeri de Cultura d'Espanya (1995), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1997), el Premio de Honor de la Academia de Música Española (2007), la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (2012), la Medalla d'Or del Círculo de Bellas Artes de Madrid (2014), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2014) i la Gran Creu de l'Orde de Jaume I el Conqueridor de la Generalitat valenciana (2015).
Com a cantant ha musicat poemes propis, poemes de Salvador Espriu, i de clàssics valencians de la literatura catalana com ara Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, Joan Roís de Corella i Joan Timoneda.
És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Més informació sobre Raimon - (Fotografia © Pere Duran).